belgisk blå

Okse av rasen Belgisk blå.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Belgisk blå er en belgisk storferase. Det er en utpreget kjøttferase som er karakterisert ved stor kjøttfylde, vesentlig gjennom avlsarbeid for stor bakpart og en arvelig betinget misdannelse med unormalt sterkt utviklet muskulatur i lend, kryss og lår (dobbeltmuskulatur). Misdannelsen kombinert med redusert bekkenåpning fører til at de fleste kalvene må tas med keisersnitt. Dette har gjort avlen på rasen meget omstridt.

Rasen har stor utbredelse i Belgia, og finnes også i mange andre land som Storbritannia, Nederland, Frankrike og USA. Rasen brukes mest som farrase i kryssingsavl med andre kjøttferaser for å redusere frekvensen av keisersnitt. Rasen er ikke registrert i Norge (2020).

EF-domstolen avsa i 1998 en kjennelse for at Sverige som EU-medlem ikke kan forby avl på belgisk blå fordi rasen allerede er godkjent i andre EU-land. Etter at den reviderte EØS-avtalen med veterinæravtalen trådte i kraft fra 1999, kan ikke Norge forby import av rasen til Norge, men ifølge landbruksmyndighetene vil dyrevernlovens bestemmelser (§ 5) kunne brukes for å forhindre videre avl på rasen i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg