Bastard er en gammel betegnelse på barn født utenfor ekteskap. I den tidlige middelalderen var bastardnavnet ikke vanærende; Vilhelm Erobreren kalles Vilhelm Bastard og Jean de Dunois kalles Bastard av Orléans.

Faktaboks

Uttale
bastˈard
Etymologi

av norrønt bastarðr 'frillesønn', fra gammelfransk bastard (fransk bâtard), trolig avledet av basto, av middelalderlatin bastum, grunnbetydning 'kløvsal' med det germanske suffikset -ard, -hard (jf. mannsnavn som Gerhard, Reinhard); enten via betydningsendring til 'lastedyr med kløvsal, især muldyr og mulesel', deretter 'dyr fremkommet ved krysning av ulike raser; uekte barn' eller med betydningen 'kløvsalsbarn', det vil si en som er avlet på kløvsalen (som sengeplass for muldyr- eller muleseldriverne) og ikke i ektesengen

I den senere middelalder ble den sosiale stillingen til barn født utenfor ekteskap forverret. Unntak ble likevel gjort for adelige. Barn av fyrster fikk som regel en høy adelstittel selv om de var født utenfor ekteskap. Fra disse stammer flere høyadelige slekter. Eksempler fra Danmark-Norge er Gyldenløve og Danneskiold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg