Barnevernsloven
Lov om barnevern uthevet i Norges lover.
Barnevernsloven

Barnevernloven av 1992 var en norsk lov som hadde som formål å sikre at barn og unge som levde under forhold som kunne skade deres helse og utvikling fikk nødvendig hjelp og omsorg i rett tid, samt at barn og unge skulle sikres trygge oppvekstsvilkår. Alle tjenester og tiltak etter barnevernloven skulle være forsvarlige. Fra 1. januar 2023 er det barnevernsloven av 2021 som gjelder.

Faktaboks

Fullt navn
Lov om barneverntjenester
Kortnavn
Barnevernloven
Forkortelse
bvl.
Vedtatt
17.7.1992
Lovdata-ID
NLO/lov/1992-07-17-100

Lovens oppbygning

Barnevernloven var delt inn i ti kapitler hvor de to første handlet om formål, virkeområde, ansvarsfordeling og administrasjon. Kapittel 3 handlet om kommunens og barneverntjenestens generelle oppgaver. Kapittel 4 hadde lovregler knyttet til særlige tiltak og var et praktisk viktig kapittel for både barn som trengte hjelp fra barnevernet og for foreldre som hadde barn som trengte slik hjelp. Kapittel 5 og kapittel 5A handlet om institusjoner og omsorgssentre for mindreårige. I kapittel 6 og 7 fulgte saksbehandlingsregler, og i kapittel 8 var det regler om hvem som hadde ansvar for å yte tjenester og tiltak etter barnevernloven. De to siste kapitlene handlet om finansiering og ikrafttredelse.

Barnelovens bestemmelser omfattet alle som oppholdt seg i Norge og som er under 18 år. I noen tilfeller kunne barn som hadde fylt 18 år få hjelp fram til de var 23 år hvis de samtykket, det vil si sa ja til at tiltaket som barnevernet hadde etablert fortsatte.

Ansvarsfordeling

Barnevernloven 1992 fordelte ansvaret for barnevern mellom staten og kommunen. Kommunens ansvar var alle oppgaver som ikke spesifikt var lagt til staten.

Statlige barnevernmyndigheter

Det fulgte av barnevernloven 1992 at de statlige barnevernmyndighetene besto av departementet, Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) og statsforvalterne.

Det statlige barnevernet ble leet av departementet og var inndelt i tre nivåer: sentralt nivå, regionalt nivå og lokalt nivå (barnevernsinstitusjoner eid av staten).

Departementet skulle føre tilsyn med at barnevernloven ble anvendt riktig og slik at lovens formål ble fremmet. De skulle videre vurdere loven, gi retningslinjer, sørge for at det ble forsket på hvordan oppgaver best kunne løses, og at det var et forsvarlig tilbud for utdanning og veiledning av de som skulle anvende loven, og at det ble utarbeidet informasjonsmateriell som barnevernstjenesten kunne bruke.

Barne-, ungdoms- og familieetaten skulle etter anmodning fra kommunen bistå barneverntjenesten med plassering av barn utenfor hjemmet, ha ansvaret for rekruttering og formidling av fosterhjem og at fosterhjemmene fikk opplæring og veiledning. Barne-, ungdoms- og familieetaten skulle også ha internkontroll for å sikre at oppgavene ble utført slik det fulgte av loven.

Statsforvalterne, som ifølge loven var statlig barnevernmyndighet på fylkesnivå, skulle føre tilsyn med barnevernvirksomheten i de enkelte kommunene, i tillegg til å sørge for at kommunen fikk råd og veiledning.

Oslo kommune

Barnevernloven 1992 hadde en egen bestemmelse som bare gjaldt for Oslo kommune i § 3-2 a hvor det fremkom at barnevernlovens bestemmelser om Barne-, ungdoms- og familieetatens oppgaver og myndighet skulle ivaretas av Oslo kommune.

Tilsyn

Det fulgte av barnevernloven 1992 at det var Statens helsetilsyn som hadde det overordnede faglige tilsyn med barnevernsvirksomheten i kommunene, med institusjoner, sentre for foreldre og barn, omsorgssentre for mindreårige, og med andre statlige tjenester og tiltak etter barnevernloven, og med private som utførte tjenester og tiltak etter barnevernloven.

Kommunens og barneverntjenestens generelle oppgaver

Det fulgte av barnevernlovens kapittel 3 at kommunen skulle følge nøye med i de forhold barn levde under, og skulle finne tiltak som kunne forebygge omsorgssvikt og atferdsproblemer. Barneverntjenesten skulle bidra til at barns interesser også ble ivaretatt av andre offentlige organer og samarbeide med andre når dette kunne bidra til å løse oppgaver etter barnevernloven. Barneverntjenesten hadde ansvaret for å lage individuell plan til de barna som hadde behov for det.

Det fulgte av barnevernloven 1992 at barneverntjenesten burde samarbeide med frivillige organisasjoner som arbeidet med barn og unge. For mindreårige flyktninger og asylsøkere skulle kommunen foreta en vurdering av den enkeltes behov for botiltak.

Særlige tiltak

Barnevernloven har i kapittel 4 bestemmelser om særlige tiltak. Barneverntjenesten skal reagere raskt når det kommer en melding om bekymringsverdige forhold og de har både rett og plikt til å foreta undersøkelser som kan gi grunnlag for tiltak. Foreldrene eller den barnet bor hos kan ikke motsette seg at det foretas undersøkelser.

Barneverntjenesten kan igangsette hjelpetiltak for familien og skal følge hjelpetiltakene opp. Barneverntjenesten kan videre beslutte midlertidige vedtak i akutte situasjoner, for eksempel hvis et barn er uten omsorg fordi foreldrene er syke eller av andre grunner. Noen ganger velger foreldrene å la barna bo hos noen andre. Barneverntjenesten kan da kreve å godkjenne plasseringsstedet hvis barnet eller barna er under 15 år og har bodd der mer enn to måneder. Dersom et barn lider av en livstruende eller annen alvorlig sykdom eller skade, kan barneverntjenesten bestemme at barnet skal bringes til lege eller sykehus med hjelp fra barneverntjenesten, dersom foreldrene ikke sørger for at det skjer.

Hvis det er alvorlige mangler ved den daglige omsorgen kan barneverntjenesten overta omsorgen for et barn. Barnet vil da flytte til et fosterhjem eller til en barnevernsinstitusjon. Enslige mindreårige asylsøkere under 15 år kan få tilbud om plass i et omsorgssenter, og funksjonshemmede barn kan få tilbud om plass i en oppærings- og behandlingsinstitusjon. Normalt vil barnet og barnets foreldre ha rett til samvær. Hvor ofte og omfattende slikt samvær skal være, bestemmes i hvert enkelt tilfelle av fylkesnemnda.

Barnets beste

Barneverntjenesten har ansvaret for å følge opp alle barn de overtar omsorgen for. Alle beslutninger knyttet til barnet skal være til barnets beste. Ved anvendelsen av alle bestemmelsene i barnevernloven kapittel 4 skal det legges avgjørende vekt på å finne tiltak som er til det beste for barnet. Det skal blant annet legges vekt på å gi barnet stabil og god voksenkontakt og kontinuitet i omsorgen. Det skal også tas hensyn til barnets etniske, religiøse, kulturelle og språklige bakgrunn.

I barnevernloven 1992 kapittel 4 fulgte det også regler om blant annet fratakelse av foreldreansvar og adopsjon, om hva som mentes med et fosterhjem, om hvem som kunne velges til fosterforeldre, om plassering og tilbakehold i institusjon og om utarbeidelse av tiltaksplan.

Institusjoner og omsorgssentre

Barnevernloven 1992 kapittel 5 inneholdt bestemmelser om institusjoner, herunder om inn- og utskriving av institusjoner, om tilsyn med institusjoner, om barns rettigheter under opphold i institusjon og om krav til bemanning og kompetanse i barnevernsinstitusjoner. I kapittel 5A var det bestemmelser om omsorgssentre for mindreårige asylsøkere under 15 år.

Saksbehandlingsregler

I barnevernloven 1992 kapittel 6 fulgte det generelle saksbehandlingsregler. Det fulgte blant annet regler om anvendelse av forvaltningsloven, om barns rettigheter under saksbehandlingen, om innhenting av opplysninger, om klage over vedtak, om statsforvalterens kompetanse i klagesaker, om taushetsplikt, om tilbakemelding til melder og om bruk av tvang ved gjennomføring av undersøkelser og fullbyrding av vedtak.

I barnevernloven 1992 kapittel 7 fulgte det saksbehandlingsregler for fylkesnemnda. Det fulgte blant annet regler om fylkesnemndas sammensetning, hovedprinsippene for saksbehandlingen, sammensetning, habilitet, om advokater, om talsperson og om hvordan saker skulle forberedes og føres for fylkesnemnda, og om mulighetene for å bringe nemndas vedtak inn for domstolene.

Andre bestemmelser

I barnevernloven 1992 kapittel 8 fulgte det regler om hvem som hadde ansvar for å gi hjelp etter loven. I barnevernloven 1992 kapittel 9 fulgte det regler om finansiering og egenbetaling, og i lovens kapittel 10 fulgte det regler om ikrafttredelse og overgangsbestemmelser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg