børstehalepiggsvin

Afrikansk børstehalepiggsvin er utbredt i sentrale Afrika.
Børstehalepiggsvin har relativt korte pigger på kroppen, men en del lengre pigger over ryggen.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Børstehalepiggsvin er en gnagerslekt i hulepiggsvinfamilien.

Faktaboks

Også kjent som
slekten
Vitenskapelig navn
Atherurus
Beskrevet av
Georges-Frédéric Cuvier, 1829

Det finnes to arter i slekten:

  • afrikansk børstehalepiggsvin Atherurus africanus, utbredt i det sentrale Afrika
  • asiatisk børstehalepiggsvin A. macrourus, utbredt i det sørøstre hjørnet av Asia.

Beskrivelse

Artene er ganske like av utseende og størrelse, med vekt opptil 4,3 kilo. Begge har en lang hale som ender i en «børste» av stive, kvite hår. Disse hårene er flate og hule og kan svulme opp. Børstehalepiggsvin har relativt korte pigger på kroppen, men en del lengre pigger over ryggen. Hos den afrikanske arten er piggene svarte ytterst, hos den asiatiske er de kvite. Pelsen ellers er mørk brun.

Levevis

Begge arter lever i skog. De lever av plantekost som frukt, røtter, blomster og blader, men kan noen ganger spise animalsk føde. Begge er nattaktive og skjuler seg om dagen. De beveger seg stort sett på bakken, men kan av og til klatre i trær.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

børstehalepiggsvin
Atherurus
GBIF-ID
2439425

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg