atomfrie soner

Artikkelstart

Atomfrie soner, atomvåpenfrie soner, eller kjernevåpenfrie soner er betegnelser på en spesiell form for rustningskontrollerende tiltak som tar sikte på å avtalefeste at atomvåpen ikke blir plassert i visse spesifiserte geografiske områder.

Faktaboks

Også kjent som

kjernevåpenfrie soner

Antarktis-traktaten av 1959 slo fast at utprøving av alle typer våpen er forbudt innenfor det området traktaten omfatter, og FN-traktaten om det ytre verdensrom av 1966 nedla et tilsvarende forbud mot utprøving, utplassering eller bruk av kjernevåpen i rommet eller på andre planeter.

I 1963 la Finlands president Urho Kekkonen frem et forslag (den såkalte Kekkonen-planen) om å gjøre Norden til kjernevåpenfri sone. Forslaget ble gjentatt 1978, men er aldri blitt realitetsbehandlet av de nordiske regjeringene. Island erklærte 1985 ensidig landet som kjernevåpenfri sone.

I Tlatelolco-avtalen av 1967 gikk 21 sør- og mellomamerikanske stater inn for å forby utprøving, utplassering og bruk av kjernevåpen innenfor deres territorier og tilgrensende havområder. Traktaten om en kjernevåpenfri sone i det sørlige Stillehavet (Rarotonga-traktaten) trådte i kraft 1986, men den hadde liten praktisk betydning ettersom Frankrike nektet å undertegne den.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg