Atomfrie soner, atomvåpenfrie soner, eller kjernevåpenfrie soner er betegnelser på en spesiell form for rustningskontrollerende tiltak som tar sikte på å avtalefeste at atomvåpen ikke blir plassert i visse spesifiserte geografiske områder.

Faktaboks

Også kjent som

kjernevåpenfrie soner

Antarktis-traktaten av 1959 slo fast at utprøving av alle typer våpen er forbudt innenfor det området traktaten omfatter, og FN-traktaten om det ytre verdensrom av 1966 nedla et tilsvarende forbud mot utprøving, utplassering eller bruk av kjernevåpen i rommet eller på andre planeter.

I 1963 la Finlands president Urho Kekkonen frem et forslag (den såkalte Kekkonen-planen) om å gjøre Norden til kjernevåpenfri sone. Forslaget ble gjentatt 1978, men er aldri blitt realitetsbehandlet av de nordiske regjeringene. Island erklærte 1985 ensidig landet som kjernevåpenfri sone.

I Tlatelolco-avtalen av 1967 gikk 21 sør- og mellomamerikanske stater inn for å forby utprøving, utplassering og bruk av kjernevåpen innenfor deres territorier og tilgrensende havområder. Traktaten om en kjernevåpenfri sone i det sørlige Stillehavet (Rarotonga-traktaten) trådte i kraft 1986, men den hadde liten praktisk betydning ettersom Frankrike nektet å undertegne den.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg