Kekkonen-planen

Artikkelstart

Kekkonen-planen var et forsøk på å traktatfeste Nordens stilling som atomfri sone, lansert av den finske presidenten Urho Kekkonen i 1963.

Faktaboks

Uttale
kˈekkonen-planen

Kekkonen ville ha en avtale mellom de fire nordiske landene som skulle bekrefte den faktiske situasjon at disse fire stater hver for seg hadde proklamert at de ikke ville fremstille kjernefysiske våpen eller tillate andre stater å stasjonere slike våpen på deres territorium. Planen fikk en kjølig mottagelse av de tre skandinaviske regjeringer. I 1965 supplerte Kekkonen planen med å foreslå en norsk-finsk avtale «som kunne frede grenseområdet mellom de to land for eventuelle krigshandlinger, selv under en konflikt mellom stormaktene».

I 1978 la Kekkonen frem en ny plan, der han hevdet at den våpentekniske utviklingen økte faren for atomkrig i Nord-Europa, og at de nordiske land derfor burde innlede forhandlinger innbyrdes og sammen med stormaktene om rustningskontroll. Målet skulle være en avtale som så fullstendig som mulig sikret Norden som atomfri sone. Også denne versjonen ble møtt med skepsis i de skandinaviske land, blant annet under henvisning til at Norden alt var etablert som atomfri sone.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg