Anisisop er en flerårig urt med kraftig, opprett vekst, opptil 80 cm høy. Tidlig om våren har bladene et skjær av kobberfarge, men de blir etter hvert grønne med hårete underside. Den har vakre, blålilla blomster. Hvite blomster kan også forekomme. Hele planten dufter av anis.

Faktaboks

Også kjent som

A. anisata

Vitenskapelig navn
Agastache foeniculum

Anisisop kommer opprinnelig fra Nord-Amerika. Planten er funnet forvillet i Norge, men helt tilfeldig.

Bruk

Friske blader fra anisisop passer godt til fisk, kylling og annet lyst kjøtt. Bladene kan også hakkes og brukes i urtesmør, eller de kan tørkes og brukes til te. Frøene kan benyttes som smakstilsetning i for eksempel kaker og kjeks. Blomstene gir et fint fargeinnslag i salater, desserter, drinker og leskedrikker. De kan også kandiseres og brukes som kakepynt.

Uttrekk av urten blir brukt i aromaterapi, parfymer og brennevin.

Historie

Anisisop har lang tradisjon som medisinplante blant urbefolkningen i Nord-Amerika. Både blader og røtter ble benyttet til å koke et brygg mot forkjølelse og fordøyelsesbesvær. Urten ble også anvendt som søtningsmiddel. I Kina har planten blitt brukt til å kurere blant annet hodepine og angina.

Anisisop blir ofte dyrket som prydplante, også her i Norge, på grunn av sine vakre blomster. Opprinnelig ble den innført til Europa av birøktere, da den er regnet for å være en utmerket honningplante.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

anisisop
Agastache foeniculum
GBIF-ID
2926406

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg