Vicugna pacos

Vicugna pacos, alpakka. Foto fra: Vildtfarm Nord

alpakkaull
Alpakkaene har mange ulike fargenyanser, men garnet blir som regel farget. Bildet viser alpakkaull i tre naturlige farger: hvitt, kamel og brunt.
alpakkaull
Av .

Alpakkaull er en naturfiber som brukes til fremstilling av tekstiler. Den fremstilles av ull fra kamelarten alpakka. Alpakka er, som annen ull, en naturlig proteinfiber. Alpakkadyr ble temmet i Sør-Amerika for flere tusen år siden.

Faktaboks

Uttale
alpˈakka
Også kjent som

WP

Ullen er bløt, varm og glansfull, men ikke sterk. I takt med at folk har blitt mer følsomme og opptatt av «kløfri» ull, har omsetningen av alpakka som strikkegarn og ferdig plagg økt.

Egenskaper

Alpakka er en myk, fin og glatt fiber. Den har lite krus og ikke skjell. Dette gjør at den oppleves som svært myk. Garnet har lite spenst, det er en fin, tynn og glatt fiber og vil lett dras fra hverandre. Derfor har plaggene en tendens til å sige. Alpakka kan også loe og nuppe, og fiberen er normalt ikke slitesterk. Alpakka har ikke lanolin.

De fleste av de andre egenskapene sine deler alpakka med ull fra sau og andre dyr: Alpakka tar ikke så lett fyr, lukter lite og kan derfor vaskes sjelden, og er varm også når den er fuktig.

Typer og produksjon

Alpakkaer blir klippet én gang i året. Alpakkaene har mange ulike fargenyanser, men garnet blir som regel farget. Alpakkafiberen produseres i hovedsak i Peru. Babyalpakka er betegnelsen på en finere kvalitet av alpakka, med en fiberfinhet mellom 20-23 µm. Alpakka med enda finere fiber omtales som royal.

Alpakka blandes ofte med andre fibre. Silke gir mer glans og styrke. Blandet med saueull gir garnet økt styrke og spenst. En blanding med syntetiske fibre gir økt styrke og lavere pris. Å blande proteinfibre med cellulosefibre som bomull og viskose er mindre heldig.

Historie og bruk

Alpakkaull fra Peru
Bruken av alpakkaull har svært lange tradisjoner i Peru, der den var viktig for inkaene. Bildet viser en peruansk kvinne i tradisjonell drakt som spinner alpakkaull på en håndtein.
Alpakkaull fra Peru
Av .

Bruken av alpakkaull har svært lange tradisjoner i Peru, der den var viktig for inkaene. Til Norge kom de første alpakkaene i 2004, og interessen har vært økende. Det finnes en egen alpakkaforening som fremmer bruk og kunnskap om dyrene.

Alpakka brukes mest til strikkede plagg og er populært i strikkegarn for håndstrikking. Den bør vaskes etter vaskeanvisningen, vanligvis med ullvaskemiddel på ullvaskeprogram. Alpakka kan dra seg ut av fasong på grunn av de glatte fibrene. Sentrifugering og det å tørke våte plagg flatt kan bidra til å forhindre dette.

Miljøproblemer

I likhet med andre beitedyr er miljøpåvirkningen fra alpakka omdiskutert. Alpakka representerer en svært gammel driftsform i marginale områder med liten alternativ utnyttelse av arealene. The Responsible Alpaca Standard (RAS) er en frivillig global standard for å fremme dyrevelferd og gode beiteforhold. Standarden er en parallell til Responsible Wool Standard (RWS).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Klepp og Tobiasson (2020): Lettkledd. Velkledd med lite miljøbelastning. Oslo: Solumbokvennen.
  • Klepp og Tobiasson (2018): Norsk strikkehistorie. Haugesund: Vormedal Forlag.
  • Søm: materialkunnskap (1995): Oslo: Yrkeslitteratur as.
  • Textile Exchange (2020): Preferred Fiber & Materials Market Report 2020

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg