Shwedagon

Artikkelstart

Shwedagon er en pagode på Singuttara-høyden i den nordlige delen av Yangon. Vest for pagoden er People's Park og øst for pagoden er den kunstige innsjøen Kandawgyi. Shwegadon er det mest hellige sted for buddhister i Myanmar og et historisk viktig sted. Under opprøret i 2007 var det her at buddhistmunkene samlet seg for å marsjere i protest mot militærdiktaturet. Siden da er området rundt pagoden blitt ett av møtestedene for den demokratiske bevegelsen i landet. Pagoden er også Yangons viktigste turistattraksjon.

Pagodens forgylte spir er 99 meter høyt. Det er dekorert med 5448 diamanter, 2317 rubiner, safirer og andre juveler, samt 1065 gullklokker. På toppen av spiret er det en diamant på 76 karat. Pagoden, som nederst har en omkrets på 433 meter, skal inneholde relikvier fra blant annet den historiske Gotama Buddha.

Det er fire inngangsporter til terrassen der pagoden er bygd. Ved hver inngangsport er det et tempel. Rundt den åttekantete terrassen er det 64 mindre pagoder. Terrassen er også omringet av mange mindre buddhastatuer.

Shwedagon ble i 2018 oppført på UNESCOs verdensarvliste. I forbindelse med oppføringen av Shwedagon på verdensarvlista skrev UNESCO følgende: «Ifølge legenden ble Shwedagon bygd for mer enn 2600 år siden, hvilket ville bety at Shwedagon er verdens eldste pagode. Forskning av historikere og arkeologer indikerer at pagoden først ble bygd mellom det sjette og det tiende århundre».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg