Theodor Herzl

ZO ble dannet på initiativ fra Theodor Herzl.

Av /KF-arkiv ※.

Verdens sionistorganisasjon, World Zionist Organization (WZO), er en global bevegelse for å samle sionistiske samfunn under en felles overbygning, grunnlagt på den første sionistiske verdenskongress i Basel, i 1897. Frem til 1960 var navnet Zionist Organization, (ZO).

Formål

WZO ble dannet etter initiativ av ungarske sionistlederen Theodor Herzl, som en organisatorisk ramme rundt det politiske arbeidet for å nå sionismens hovedmålsetting fra slutten av 19. århundre: Etablere et sikkert hjem for jøder i den osmanske provinsen Palestina – i det jødiske Eretz Israel. Dette ble oppnådd gjennom opprettelsen av staten Israel i 1948.

Målene ble slått fast i et dokument vedtatt på kongressen i Basel i 1897, kjent som Basel-programmet. For å nå hovedmålet om en jødisk stat, skulle den organiserte sionismen arbeide for å fremme bosetting av jødiske jordbrukere, håndverkere og handelsmenn i Palestina, fremme organisering av jøder i de land de bodde, styrke jødisk nasjonal bevissthet, og treffe tiltak for å skaffe midler for å oppfylle sionismens formål.

Lederskap og utvikling

Herzl ble organisasjonens første president, til sin død i 1904, etterfulgt av David Wolfssohn. Chaim Weizmann, senere Israels første president, var president i to perioder, etterfulgt i 1946 av Israels første statsminister, David Ben-Gurion. I perioden 1963 til 2009 var det en felles president for WZO og Jewish Agency. Etter at staten Israel ble opprettet i 1948 har de to organisasjonene vært nært tilknyttet hverandre, med i mangt sammenfalle oppgaver og mål, særlig å fremme og tilrettelegge innvandring, og å fremme jødisk nasjonalbevissthet særlig i diasporaen. I 2004 ble en ny plattform for WZO vedtatt, kjent som Jerusalem-programmet. Det utgjør et oppdatert grunnlag for sionismen.

Fra starten funksjonerte ZO som en paraplyorganiasjon for sionistiske foreninger, slik WZO har gjort siden. En vesentlig endring da ZO ble omgjort til WZO i 1960, var at medlemskap ble forbeholdt organisasjoner, og ikke lenger enkeltpersoner.

Organisering

Som overbygning besto ZO av flere enheter, først og fremst Jewish Colonial Trust, som arbeidet for å finansiere planen om å bosette sionister i Palestina, og Ango-Palestine Bank som en operativ finansinstitusjon, og Jewish National Fund som sto for kjøp og utvikling av landområder i Palestina. Også i dag består WZO av en rekke sionistiske og jødiske organisasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg