William Dampier malt av T. Murray. National Portrait Gallery, London.

Fri. fri

William Dampier var en britisk sjøfarer og oppdagelsesreisende. Han slo seg i 1678 til 1691 i lag med en gruppe sjørøvere som tok seg over Darien for siden å herje spanske besittelser på vestkysten av Sør-Amerika og drive regulær sjørøverkrig mot spanierne.

I 1686 seilte Dampier ut på en reise jorda rundt, ble satt i land på Nikobarene etter krangel med skipskameratene, men greide å padle til Sumatra i kano.

Han foretok senere flere reiser i ostindisk farvann. På grunn av sitt kjennskap til Ostindia ble han 1699 utnevnt til kaptein i marinen og sendt på oppdagelsesferd av det britiske admiralitet. Han kartla australske farvann og utforsket den øde nordvestkysten av Australia. Dampier Archipelago, Dampier Land og Dampierstredet har alle navn etter ham. På hjemtur forliste han ved Ascension og var flere uker på øya før han fikk skipsleilighet til England.

I 1708 til 1711 var Dampier los og kjentmann på en ekspedisjon som blant annet unnsatte A. Selkirk på Juan Fernández, modellen til Defoes roman Robinson Crusoe. Dampier utga de populære bokene A New Voyage Round the World (1697), Two Voyages to Campeachy (1699) og A Voyage to New Holland (1709).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.