Oversiktsbilde av Hofburg tatt fra luften.
Av .
Vinterrideskolen, hvor Den spanske rideskole holder oppvisninger, er en del av Hofburg-slottet.
Av .

Det østerrikske nasjonalbibliotekets fasade.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
De indre delene av borggården. Den leopoldinske fløyen til venstre, Rikskanselliet til høyre. Minnesmerke over keiser Franz 2 i midten.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Hofburg er et slott i Wien, Østerrike. Slottet var tidligere de tysk-romerske og østerrikske keiseres residensslott. I dag er det museum og den østerrikske presidents residensslott.

Faktaboks

Uttale
hˈå:f-

Schweizerhof

Slottets eldste del, kalt Schweizerhof, stammer fra omkring 1275, og var opprinnelig en firefløyet borg med palass og fire hjørnetårn, oppført av kong Ottokar 2 Przemysl av Böhmen. Slottet ble i 1278 overtatt av huset Habsburg, som residerte her til 1918. Schweizerhof fikk sitt nåværende utseende i 1552.

Sør for Schweizerhof ligger slottets kapell, Burgkapelle, innviet i 1296 under hertug Albrecht 1.

Skattekammeret

På nordsiden av gården ligger blant annet skattkammeret, som er sammensatt av keisernes geistlige og verdslige skattkammer. Samlingen rommer verdifulle relikvier, blant annet den hellige Veronikas svetteduk og andre deler av keisernes store samling av relikvier og religiøse artefakter, foruten de tysk-romerske og østerrikske keiserkronene, riksepler, septre, de østerrikske keiseres salvekrukke (en enorm, uthulet smaragd), samt den Gylne vlies' ordensskatt, som blant annet omfatter heraldisk verdifulle kapper, alterutsmykning og andre rituelle gjenstander.

Vinterrideskolen

Nord for Schweizerhof ligger Vinterrideskolen, oppført i årene 1729–1735. Her holder Den spanske rideskole oppvisninger med lipizzanerhester. Nord for rideskolen ligger Stallburg, tidligere staller, oppført i renessansestil omkring 1680. Her ligger også Die Alte Hofapotheke, et gammelt og velassortert apotek. Vest for rideskolen ligger Michaelerplatz, hvor det i årene 1890–1893 ble oppført en fløy med buet fasade i barokkstil og med en 54 meter høy kuppel.

Biblioteker og museer

Øst for Schweizerhof, ved Josefplatz, ligger det østerrikske nasjonalbiblioteket, det tidligere keiserlige bibliotek. Forbundet med dette er Augustinerkirken, som var hoffets sognekirke.

Vest for Schweizerhof ligger den store, innelukkede borggården In der Burg. Nord for denne ligger Rikskanselliet (oppført i 1728–1731). I vest ligger Amalienhof (ombygd i 1600–1603), med Alexanderappartementene, som inneholder praktfulle rokokkointeriører. Sør for borggården ligger Den leopoldinske fløy, oppført i 1668–1670.

I sør, ved Heldenplatz mellom Hofburg og gaten Burgring, ligger Neue Hofburg, et storslått museumsbygg oppført fra 1881 i nybarokk stil. Denne bygningen rommer Efesosmuseet, med store samlinger fra utgravninger i oldtidsbyen Efesos. Her finnes også samlinger av våpen og musikkinstrumenter, et etnografisk museum og det nasjonale billedarkiv. Mellom Neue og Alte Hofburg ligger et kongressenter. Slottet rommer også de østerrikske keiseres samlinger av sølv og porselen, samt keiserens private leiligheter. Atskilt fra Hofburg ligger de tidligere hoffstaller (oppført i 1723–1725), som i dag brukes som messepalass.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg