Illustrasjon av WMAP i Lagrange-punkt 2, som er om lag 1,5 millioner kilometer fra Jorden.

.
Lisens: fri
universets historie
En illustrasjon av hvordan vi tror universet har utviklet seg siden big bang. Universets alder øker oppover i figuren. Den kosmiske bakgrunnsstrålingen ble dannet da universet ble gjennomsiktig, om lag 380 000 år etter big bang. Etter dette har strålingen beveget seg gjennom rommet og blitt rødforskjøvet på grunn av universets ekspansjon. Legg merke til at tiden i figuren ikke øker jevnt; den første delen av universets historie er kraftig forstørret.
universets historie

WMAP var et amerikansk romobservatorium for å utføre målinger av den kosmiske bakgrunnsstrålingen. Denne strålingen oppsto om lag 400 000 år etter big bang og er svært viktig for vår forståelse av universets historie og innhold.

Faktaboks

Også kjent som

forkortelse for engelsk Wilkinson Microwave Anisotropy Probe

Bane

WMAP ble skutt opp av NASA 30. juni 2001. Den ble plassert i L2 (Lagrange-punkt 2), som ligger på en linje gjennom Solen og Jorden, cirka 1,5 millioner kilometer fra Jorden og på motsatt side av Solen.

Resultater

Målinger av den kosmiske bakgrunnsstrålingen hadde vært utført tidligere, for eksempel med USAs COBE, men WMAP kunne utføre målinger med større nøyaktighet og detaljrikdom. WMAP-data var grunnlaget for at forskere i 2003 kunne legge frem nye verdier for grunnleggende parametre som beskriver universet. Blant annet ble universets alder anslått til 13,7 milliarder år, og massefordelingen var om lag 4 prosent vanlig materie, 22 prosent mørk materie og 74 prosent mørk energi. Hubblekonstanten kunne også bestemmes med stor nøyaktighet. Dessuten kunne man konstatere at universets utvidelse er akselererende og vil fortsette i all fremtid.

WMAP gjorde sine siste observasjoner i august 2010. WMAPs etterfølger, Planck-romobservatoriet, ble skutt opp i 2009.

Navn

Romobservatoriet het opprinnelig bare MAP, men ble oppkalt etter den amerikanske kosmologen David T. Wilkinson (1935–2002) som var en del av det opprinnelige WMAP-teamet, og som døde året etter at WMAP ble skutt opp.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg