Planck-romobservatoriet er et romobservatorium som har observert den kosmiske mikrobølge-bakgrunnsstrålingen, som oppsto med big bang for omkring ca. 13,7 milliarder år siden.

Planck-romobservatoriet er oppkalt etter den tyske fysikeren Max Planck (1858–1947), som blant annet var kvanteteoriens grunnlegger, og som ble tildelt Nobelprisen i fysikk 1918.

Observatoriet ble driftet av ESA (European Space Agency). Det ble skutt opp 14. mai 2009 sammen med Herschel- romobservatoriet, og var i drift frem til oktober 2013.

Målinger av den kosmiske bakgrunnsstrålingen har vært utført tidligere, for eksempel med USAs COBE (COsmic Background Explorer, skutt opp 18. november 1989) og WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe, skutt opp 30. juni 2001). Plancks målinger hadde imidlertid større oppløsning og følsomhet: Planck kan registrere temperaturforskjeller på noen få milliondeler av en grad, og skal kartlegge hele himmelhvelvingen i ni frekvensbånd fra 30 GHz til nesten 900 GHz samtidig.

Planck skaffet informasjon blant annet om universet på et veldig tidlig stadium (kun 380 000 år gammelt), om mørk materie (materie som ikke avgir eller reflekterer elektromagnetisk stråling, men som innvirker på synlig materie) og om mørk energi (en hypotetisk form for energi som kan forklare universets ekspansjon med en akselererende hastighet). For at dette skal være mulig, må instrumentene operere ved meget lave og stabile temperaturer ned til noen få tiendedels grader over det absolutte nullpunktet.

Oppskytningen skjedde fra Kourou i Fransk Guyana med en Ariane 5 ECA. Bæreraketten sendte romobservatoriet mot L2 (Lagrange-punkt 2), som ligger på en linje gjennom Solen og Jorden ca. 1,5 millioner kilometer fra Jorden og på motsatt side av Solen. Her gikk Planck i en bane med en gjennomsnittsavstand ca. 400 000 km fra det imaginære L2 punktet.

Planck fakta
Masse ved oppskyting 1950 kg
Dimensjoner Høyde 4,2 m, diameter 4,2 m
Bærerakett Ariane 5 ECA
Oppskyting 14. mai 2009 fra Guyana-romsenteret, Korou, Fransk Guyana
Teleskop Primærspeil 1,9 m x 1,5 m
Instrumenter LFI (Low Frequency Instrument), konstruert og bygd av et internasjonalt konsortium der bl.a. Norge inngår. Observasjonsområde 100-857 GHz
Stabilisering Spinn, 1 omdreining per minutt

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.