Planck-romobservatoriet

Den europeiske romorganisasjonen ESAs romteleskop Planck observerte den kosmiske mikrobølge-bakgrunnsstrålingen med større oppløsning og følsomhet enn tidligere.

Planck-observatoriet og kosmisk bakgrunnsstråling
ESA.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Strålingen fra universets opprinnelse hadde opprinnelig en energi som tilsvarte flere milliarder grader Celsius, men den er nå blitt avkjølt til –270 °C, bare 3 grader over det absolutte nullpunkt, og man observerer den typisk på bølgelengder i millimeter- og centimeter-området.
Av /ESA.
En illustrasjon av hvordan vi tror universet har utviklet seg siden big bang. Universets alder øker oppover i figuren. Den kosmiske bakgrunnsstrålingen ble dannet da universet ble gjennomsiktig, om lag 380 000 år etter big bang. Etter dette har strålingen beveget seg gjennom rommet og blitt rødforskjøvet på grunn av universets ekspansjon. Legg merke til at tiden i figuren ikke øker jevnt; den første delen av universets historie er kraftig forstørret.
universets historie

Artikkelstart

Planck-romobservatoriet er et romobservatorium som har observert den kosmiske mikrobølge-bakgrunnsstrålingen, som oppsto med big bang for omkring 13,8 milliarder år siden.

Planck-romobservatoriet er oppkalt etter den tyske fysikeren Max Planck (1858–1947), som blant annet var kvanteteoriens grunnlegger, og som ble tildelt Nobelprisen i fysikk 1918.

Drift

Observatoriet ble driftet av ESA (European Space Agency). Det ble skutt opp 14. mai 2009 sammen med Herschel- romobservatoriet, og var i drift frem til oktober 2013.

Kosmisk bakgrunnsstråling

Målinger av den kosmiske bakgrunnsstrålingen har vært utført tidligere, for eksempel med USAs COBE (COsmic Background Explorer, skutt opp 18. november 1989) og WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe, skutt opp 30. juni 2001). Plancks målinger hadde imidlertid større oppløsning og følsomhet: Planck kunne registrere temperaturforskjeller på noen få milliondeler av en grad, og kartla hele himmelhvelvingen i ni frekvensbånd fra 30 GHz til nesten 900 GHz samtidig.

Tidlig i universets historie

Planck skaffet informasjon blant annet om universet på et veldig tidlig stadium (kun 380 000 år gammelt), om mørk materie (materie som ikke avgir eller reflekterer elektromagnetisk stråling, men som innvirker på synlig materie) og om mørk energi (en hypotetisk form for energi som kan forklare universets ekspansjon med en akselererende hastighet). For å få til dette måtte instrumentene operere ved meget lave og stabile temperaturer ned til noen få tiendedels grader over det absolutte nullpunktet.

Oppskytning

Oppskytningen skjedde fra Kourou i Fransk Guyana med en Ariane 5 ECA. Bæreraketten sendte romobservatoriet mot L2 (Lagrange-punkt 2), som ligger på en linje gjennom Solen og Jorden omtrent 1,5 millioner kilometer fra Jorden og på motsatt side av Solen. Her gikk Planck i en bane med en gjennomsnittsavstand på omtrent 400 000 km fra det imaginære L2-punktet.

Planck fakta
Masse ved oppskyting 1950 kg
Dimensjoner Høyde 4,2 m, diameter 4,2 m
Bærerakett Ariane 5 ECA
Oppskyting 14. mai 2009 fra Guyana-romsenteret, Kourou, Fransk Guyana
Teleskop Primærspeil 1,9 m x 1,5 m
Instrumenter LFI (Low Frequency Instrument), konstruert og bygd av et internasjonalt konsortium der bl.a. Norge inngår. Observasjonsområde 100-857 GHz
Stabilisering Spinn, én omdreining per minutt

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg