Mathallen Oslo
I dag ligger Mathallen Oslo i det gamle fabrikkområdet til Vulkan.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Vulkan Jernstøberi og mekaniske Verksted
Maleri av teatermaler Jens Wang til jubileumsutstillingen i 1914.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Vulkan Jernstøberi og mekaniske Verksted var en norsk bedrift i Oslo, på vestsiden av Akerselva ovenfor Grünerbrua. Bedriften ble grunnlagt i 1873, jernstøperiet ble nedlagt i 1968.

Det opprinnelige fabrikkområdet i Oslo har blitt utviklet til butikker og boliger og omfatter blant annet en idrettshall (Vulkan Flerbrukshall), Westerdals School of Communication, Vulkan Scene, Bellonahuset, Norges Nasjonale Scene for Dans (Dansens Hus) og Søndre kvartal med hotellene Scandic Vulkan og PS:hotell. Gamle Broverksted (1908) er rehabilitert og er fra høsten 2012 i bruk som matkultursenter og handelsplass, under navnet Mathallen Oslo.

Historie

Vulkan Mek. Verksted
Fabrikkområdet på Vulkan fotografert i 1951.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Vulkan ble grunnlagt i 1873 på tomten til brennerigården i Brenneribakken og siden utvidet til tomten til sagbruket Bagaas Brug, som ble nedlagt i 1879. Firmaets grunnlegger var Halvor Hoaas, som var en av landets ledende kapasiteter på konstruksjon og produksjon av veieredskaper. Ved siden av vekter var firmaets spesialitet ildfaste pengeskap og støpegods for husholdninger og byggebransjen, senere også dampmaskiner og dampkjeler.

I 1874 gikk jernbaneingeniør Ferdinand Ludvig Vibe inn som medeier. I 1876 ble han eneeier da Hoaas gikk ut av Vulkan og startet sitt eget konkurrerende jernstøperiRodeløkka, som gikk konkurs i 1879. Vulkan hadde betydelig ekspansjon i årene rundt 1880 og leverte blant annet støpjernstrapper til mange av de nye bygårdene som ble reist i Kristiania. Vibe startet også et skipsverft i 1883, men da dette gikk konkurs allerede året etter, dro det med seg Vulkan.

Etter å ha vært bestyrer og medeier etter konkursen i 1884, ble ingeniør Axel Ingvald Spone Amundsen eneeier i 1897 og ledet bedriften til sin død i 1939. Bedriften ble senere familieaksjeselskap (A/S Vulkan). Under Amundsens ledelse ble produksjonen omlagt, særlig til brokonstruksjoner, men også varme- og ventilasjonsanlegg.

Jernstøperiet ble nedlagt i 1968 og den resterende virksomheten flyttet til Furuset. Senere ble A/S Vulkan sammensluttet med rørinspeksjonsfirmaet Intervison og det tekniske handelsfirmaet Ingeniør Christen Smith til handelsbedriften Vulkan Smith i Bærum. Et hovedprodukt er anboringsklammere for rør, produsert fra 1905. Etter en reorganisering av Ulefos brug, som Vulkan Smith ble en del av, gikk navnet Vulkan ut av bruk i 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Sverre Landmark

Utviklingen av Vulkan gjør det naturlig å lage en artikkel som er fristilt fra Vulkan Jernstøperi. Vulkanområdet er idag et vitalt byområde.

skrev Sverre Landmark

Områdets historie:http://www.vulkanoslo.no/default.aspx?menu=8&id=102

skrev Georg Kjøll

Hei Sverre. Mange takk for oppdatering av artikkelen. Du har rett i at det vil være naturlig å ha en egen, fristilt oppføring om Vulkan, så jeg skal videreformidle forslaget til fagansvarlig for Oslo. Med vennlig hilsen,Georg KjøllRedaktør

skrev Nils Andreas Vibe

Hei! Jeg har samlet inn en del supplerende informasjon om Vulkans første år, altså før Amundsen overtok i 1884. Kildene er fra Nasjonalbiblioteket (aviser) og Digitalarkivet (adressebøker og folketellinger). Dersom det er interesse for det, kan jeg skrive noen ord om han som med stor sannsynlighet var stifteren og han som var eneeier fra 1876 til 84. Jeg er ikke selv faghistoriker og det er slektgransking som har gjort at jeg har interessert med spesielt for Vulkans tidlige historie. Med vennlig hilsen Nils Vibe

svarte Erik Bolstad

Vi setter stor pris på endringsforslag og bidrag til artiklene i leksikonet! Fagansvarlig vil vurdere endringsforslaget før publisering.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg