Vulkan (område i Oslo)

Artikkelstart

Vulkan, område i Oslo, på vestsiden av Akerselva, Maridalsveien 17, på den gamle tomten til Vulkan Jernstøberi og mekaniske Verksted. Etter at jernstøperiet flyttet 1968 fortsatte selskapet A/S Vulkan også som et eiendomsselskap. Området er siden utbygd.

Den nordligste av bygningene ble ombygd til idretts- og flerbrukshall. Den ble åpnet i 1996 under navnet Vulkan flerbrukshall; endelig ferdig med kontordel i 2003 (ark. LPO), med knallrødt trappehus. Hallen inneholder bl.a. klatrevegg og treningssenter. Basketballklubben Centrum Tigers har sin hjemmebane her.

Dansens hus ble åpnet i 2007 og inneholder nasjonal scene for dans og kompetansesenter for dansekunst. Det holder til i det gamle Stålblåseriet, påbygd med inngangsparti og foyer; scenene (hoved- og biscene) er plassert i Maskinverkstedet, mens Strykejernet inneholder arbeidsplasser for personalet. Bygningene ble oppført i 1946 som del av jernstøperiet (ark. Ulf Thane).

Det er også en kunstfagskole på området, og reklameskolen Westerdals (Westerdals School of Communication), ferdig 2011 (ark. Kristin Jarmund). Det gamle broverkstedet er ombygd til til mathall og matkultursenter, åpnet 2012.

Høsten 2010 stod det første kontorbygget ferdig (ark. LPO) med lokaler bl.a. for Miljøstiftelsen Bellona; bygget som lavenergihus (energiklasse A). Det er bygd i alt 117 leiligheter i en bygning langs Maridalsveien, ferdig 2013 (ark. LPO).

Det er også to hoteller på området, Scandic Vulkan og PS:hotell (begge 2011, ark. Niels Torp).

Ny tverrforbindelse over Akerselva til Grünerløkka og Nedre Foss ble åpnet 2010.

Kart

Vulkan
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg