Faktaboks

Vuk Karadžić

Vuk Stefanović Karadžić

Вук Стефановић Караџић

Uttale
kˈaradžić
Født
6. november 1787, Tršić (da i det Ottomanske rike, nå i Serbia)
Død
7. februar 1864, Wien, Østerrike
Vuk Karadžić
Vuk Karadžić
Av .

Vuk Karadžić var en serbisk filolog og folkelivsgransker, skaper av det moderne serbiske skriftspråket.

Karadžić gav ut en serbisk grammatikk og en serbisk-tysk-latinsk ordbok (1818, 2. utgave 1852), og en samling folkeviser (1815), som vakte stor oppmerksomhet i Europa (4 bind, 1823–1833). Han utgav også serbiske folkeeventyr og ordspråk, foruten en lang rekke etnografiske og historiske arbeider. I 1847 oversatte han Det nye testamente til serbisk.

Etter lang og innbitt kamp mot kirken og det konservative borgerskapet lyktes det ham å få erstattet det gamle serbiske skriftspråket, som var en blanding av kirkeslavisk, russisk og serbisk, med en ny skriftnormal som helt ut bygde på det levende folkemålet i de sentrale dialektene og språket i folkevisene. Han reformerte det serbisk-kyrilliske alfabetet (med ett tegn for hver lyd) og gjennomførte en fonetisk rettskrivning. Fra omkring 1850 ble dette nye skriftspråket godkjent både av serbere og kroater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg