Vormeli

Artikkelstart

Vormeli er en enkel nødbu i Utladalen i Jotunheimen. Hytta eies av Eie gård i Skjolden og drives av Vormelis venner. Den ligger i Luster kommune i Vestland fylke; 622 meter over havet.

Fra hytta er det ikke merkede sommerruter, men det går stier mot Skagastølsbu og Skogadalsbøen.

Navnet

Vormeli betyr varm li og viser til at stedet ligger sørvendt og frodig til.

Historikk

Denne plassen ligger meget utilgjengelig til ved elven Utla, men ble sannsynligvis tatt i bruk allerede på 1600-tallet av folk som levde av jakt og det utmarka gav. Jordene på gården var 6 mål og ble ryddet fra 1778 av de to sogningene Tollef Nilsen Yttri og Halvor Monsen Dalen. Jordveien var liten, men god og det var mulig å dyrke både korn og poteter. Utmarksbeitene ga for til 10 kyr, hest og 30 sauer i fjøset på Vormeli. I tillegg ga jakt både på rein og bjørn et verdifullt bidrag til gården. Halvor holdt til der i 19 år og fikk etter hvert navnet Halvor Utladalen. Kristoffer T. Berge bodde der minst like lenge fra fra 1837.

Senere var det flere som prøvde å drive plassen, men den lå for avsides så de gav opp. Beliggenheten tiltrakk til gjengjeld flere fjellturister. I 1876 besøkte tindebestigerne Emanuel Mohn, William C. Slingsby og Knut Lykken plassen underveis til Store Skagastølstind, som Slingsby ble førstebestiger av.

Vormeli ble etter hvert fraflyttet, men så brukt som seter i mange år av gården Eie. I 1975 startet Vormelis venner på oppgaven med å restaurere husene på plassen. De fikk økonomisk støtte fra blant annet Norsk Kulturråd og DNT. Venneforeningen har satt husene i stand slik at det er mulig for fire personer å overnatte på enkelt vis.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1997). Hyttene i Jotunheimen. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg