Skogadalsbøen

Skogadalsbøen
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Skogadalsbøen er en betjent DNT-hytte i Jotunheimen, oppført i 1888. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Luster kommune, Vestland fylke, 833 meter over havet.

Skogadalsbøen ligger usedvanlig flott til, langt oppe i Utladalen og i enden av Skogadalen, som har gitt hytta navn. Turisthytta er et godt utgangspunkt for turer i Hurrungane, til Stølsnostind og Uranostind. Fra Skogadalsbøen er det merkede sommerruter til Fannaråkhytta, Turtagrø, Sognefjellshytta, Krossbu, Leirvassbu, Olavsbu, Fondsbu og Vetti.

Historikk

Skogadalsbøen er en gammel seter som allerede i 1870 fikk besøk av de første fotturistene og fjellklatrerne. I 1875 ga DNT bidrag til setereieren for at han skulle ta imot overnattingsgjester, og året etter bevilget foreningen 400 kroner til en turisthytte på plassen. Etter en meget komplisert og langvarig transport sto den første turisthytta ferdig ved setra i 1888. Den hadde 12 senger og kostet totalt 3200 kroner. Torgeir Sulheim fra Skjolden ble ansatt som bestyrer, og første sommer kom det hele 161 turister til hytta. Blant gjestene de første årene var tindebestigeren W. C. Slingsby og komponisten Edvard Grieg. Skogadalsbøen er senere utvidet en rekke ganger og har nå 87 senger. Hytta ligger i Jotunheimen nasjonalpark.

Kart

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1997). Hyttene i Jotunheimen, Breheimen og Gausdal Vestfjell. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg