Utla

Utla renner gjennom Utladalen i Vest-Jotunheimen.
Avdalsfossen.

Artikkelstart

Utla er en elv i Utladalen vest i Jotunheimen, i Luster og Årdal kommuner i Vestland fylke. I vest ligger de mektige Hurrungane og i øst fjelltraktene mot Tyin.

Faktaboks

Etymologi

elven som ryker

Utlaelven dannes ved sammenløpet av Storutla og Vetlautla ved Lusahaugane nord for Skogadalsbøen i Utladalen. Elven renner i sørvestlig retning gjennom den trange, ville Utladalen og løper sammen med Tya like før den munner ut i Årdalsvatnet.

Mange av tverrelvene til Utla danner praktfulle fosser, blant annet Hjellefossen, Avdalsfossen og Vettisfossen. Sistnevnte er varig vernet mot kraftutbygging. En del av tilløpene til Utla fra øst ligger over 1180 moh. og blir nå ført over til Tyin til bruk i Tyin kraftstasjon.

Første ledd av navnet kommer visstnok av dialektuttrykket usle, utle, 'kullstøv, smått grus, svart røyk, mørke skyer, fyke', siste ledd norrønt á, 'elv'.

Kart

Utla
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Geir Thorsnæs

Uttrykksmåten "I vest ligger de mektige Hurrungane og i øst Jotunheimen" er uheldig ettersom Hurrungane faktisk ligger i (Vest-)Jotunheimen. Formuleringen får leseren til å tro at fjellområdene vest for Utla ikke ligger i Jotunheimen. En bør allerede innledningsvis eksplisitt si at Utla ligger i Jotunheimen (i tillegg til i Årdal/Luster kommuner og Sogn og Fjordane fylke).Bør det ikke brukes et annet uttrykk enn "i Jotunheimen" om områdene øst for Utla? Hva med "I vest ligger de mektige Hurrungane og i øst fjelltraktene østover mot Tyin"?Med hilsenGeir Thorsnæs

svarte Svein Askheim

Jo, nå er dette rettet opp.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg