MAN

MAN, tysk industrikonsern, basert i München, som produserer lastebiler og busser, motorer, maskininstallasjoner for industrien, turbomaskiner og transmisjoner.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg

Også kjent som
MAN Aktiengesellschaft

Historie

I 1898 ble Maschinenfabrik Augsburg (grunnlagt i 1840) og Eisengiesserei und Maschinenfabrik Klett & Comp. Nürnberg (grunnlagt i 1841) sammensluttet. I 1908 fikk selskapet navnet Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg (MAN).

MAN ble i 1921 overtatt av Gutehoffnungshütte Aktienverein (GHH), som hadde røtter tilbake til jernverket St. Antony etablert i Ruhr-området i 1758. De to selskapene fusjonerte i 1986 til MAN Aktiengesellschaft.

Rudolf Diesel utviklet dieselmotoren ved Maschinenfabrik Augsburg, og den første driftsferdige maskin stod ferdig 1897. I 1915 startet også produksjon av lastebiler og andre nyttekjøretøyer.

Virksomhet

MAN Latin America produserer og lastebiler under merket Volkswagen.
VW lastebil
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

MAN SE er delt opp i fire divisjoner:

  • MAN Truck & Bus AG, München, som produserer lastebiler, spesialkjøretøy, busser, og diesel- og naturgassmotorer.
  • MAN Diesel & Turbo SE, Augsburg, som produserer dieselmotorer og turbomaskineri for blant annet skip.
  • MAN Latin America, som produserer lastebiler og busser med merkenavnene MAN og Volkswagen ved anlegg i Brasil og Mexico.
  • Renk AG, produsent av girkasser og andre deler.

MAN SE hadde i 2016 en samlet omsetning på i alt 13,56 milliarder euro, produksjonsanlegg i fjorten land og omkring 53 800 ansatte.

I Norge var MAN det fjerde mest solgte lastebilmerket i 2016, med 350 nyregistrerte lastebiler. Det var per 31. desember 2014 registrert 6395 MAN lastebiler i Norge. Dette utgjør 8,6 prosent av den totale lastebilbestanden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg