Bentley Motors Limited er et britisk bilmerke. Det ble grunnlagt 1920, eies i dag av Volkswagen AG.

Flymotorkonstruktøren Walter Owen Bentley (1888–1971) grunnla 1920 sin fabrikk for å bygge «stillegående sports- og turbiler». Den første modellen med firesylindret, treliters motor med overliggende kamaksel og fire ventiler for hver sylinder ble en suksess og etterfulgt av lignende typer. De store, kraftige vognene vant mange internasjonale billøp, blant annet 24-timers løpet i Le Mans fem ganger.

På grunn av økonomiske vanskeligheter ble fabrikken overtatt av Rolls-Royce i 1931, og W. O. Bentley gikk over til Lagonda-fabrikken. Etter andre verdenskrig ble Bentley bygd på samme understell og med samme motor som Rolls-Royce. Fra 1960-årene av var forskjellen mellom Bentley- og Rolls-Royce-biler nesten helt utvisket, og den vesentligste forskjellen var utformingen av radiatorkappen.

Rolls-Royce Motors Ltd. ble 1998 overtatt av tyske Volkswagen AG, som viderefører merket Bentley ved fabrikken i Crewe i Cheshire. Bentley solgte 10 566 biler i 2017, og hadde en omsetning på 1,84 milliarder euro.

Modeller for 2018 omfatter sportskupeen New Continental, de store sedanene Flying Spur og Mulsanne, og SUV'en Bentayga.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.