Bentley Motors Limited, britisk bilmerke. Grunnlagt 1920, eies i dag av Volkswagen AG

Flymotorkonstruktøren Walter Owen Bentley (1888–1971) grunnla 1920 sin fabrikk for å bygge «stillegående sports- og turbiler». Den første modellen med firesylindret, treliters motor med overliggende kamaksel og fire ventiler for hver sylinder ble en suksess og etterfulgt av lignende typer. De store, kraftige vognene vant mange internasjonale billøp, blant annet 24-timers løpet i Le Mans fem ganger.

På grunn av økonomiske vanskeligheter ble fabrikken overtatt av Rolls-Royce i 1931, og W. O. Bentley gikk over til Lagonda-fabrikken. Etter den annen verdenskrig ble Bentley bygd på samme understell og med samme motor som Rolls-Royce. Fra 1960-årene av var forskjellen mellom Bentley- og Rolls-Royce-biler nesten helt utvisket, og den vesentligste forskjellen var utformingen av radiatorkappen.

Rolls-Royce Motors Ltd. ble 1998 overtatt av tyske Volkswagen AG, som viderefører merket Bentley ved fabrikken i Crewe i Cheshire. Bentley solgte 10 100 biler i 2015, med Nord-Amerika som største marked (2864 solgte biler).

Modeller for 2016 inkluderer sportskupeen Continental GT, og sedanene Continental Flying Spur og Mulsanne. Den nye SUV'en Bentayga vil bli produsert fra 2016.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.