Seat, spansk bilmerke og bilprodusent grunnlagt i Barcelona 1950 for å produsere Fiat personbiler på lisens. Volkswagen AG har vært hovedaksjonær siden 1986. Produksjonen er i dag preget av Volkswagen-baserte modellserier.

SEAT ble etablert av den spanske stat i 1950, og begynte produksjon av Fiat-modeller for det spanske markedet i 1953. Først i 1979 fikk SEAT tillatelse fra Fiat til å eksportere. I 1986 ble SEAT privatisert, og samtidig kjøpte Volkswagen AG aksjemajoriteten (51 %, senere økt til 75 %).

SEAT blir produsert ved anlegg i Martorell i Spania, Bratislava i Slovakia og Palmela i Portugal. I 2016 solgte SEAT omkring 548 000 personbiler med en omsetning på 8,9 mrd. euro. De mest solgte modellene var Leon og Ibiza. I Norge har antall nyregistrerte SEAT personbiler vært minimalt de siste ti årene.

Modellserier for 2017 inkluderer småbilene Mii (identisk med Volkswagen up! og Skoda Citigo), Ibiza, Leon (fra 2013 basert på Golf VII) og Toledo (basert på en forlenget VW Polo-plattform og likhetstrekk med Skoda Rapid), minivanen Alhambra (basert på VW Sharan), og SUV'en Ateca.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.