Vladimir Vojnovitsj

Faktaboks

Vladimir Vojnovitsj
Vladimir Nikolajevitsj Vojnovitsj
Uttale
vojnˈovitsj
Født
16. september 1932, Stalinabad, Tadzjikistan
Død
27. juli 2018, Moskva

Artikkelstart

Vladimir Vojnovitsj er en russisk forfatter. Allerede hans første fortellinger Vi lever her (1961), om nydyrkingen i Kasakhstan, og Jeg vil være ærlig (1963), om sovjetisk bygningsvesen, ble sterkt angrepet av den offisielle kritikk for sin fremstilling av misforhold.

Romanen Soldaten Ivan Tsjonkins liv og merkelige opplevelser sirkulerte lenge som samizdat-utgave og ble utgitt i Paris i 1975 og i norsk oversettelse i 1975. I denne og senere fortellinger viser Vojnovitsj seg som en mesterlig satiriker og humorist: Ivaniaden eller Fortellingen om forfatteren Vojnovitsjs innflytting i ny leilighet (USA, 1976), Ved gjensidig brevveksling (Paris, 1979, fortellinger).

Vojnovitsj ble ekskludert fra den sovjetiske forfatterforening i 1974. I 1980 ble han tvunget til å emigrere, og har siden forelest ved akademier og universiteter i vestlige land. I 1990-årene har han vekselvis bodd nær München og i Moskva. Romanen om soldaten Ivan Tsjonkin ble utgitt offisielt i Russland 1988–1989, da Sovjetunionen allerede var i full oppløsning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg