Vitnestøtte er en person som bistår vitner i forbindelse med rettssaker ved å gi informasjon og støtte til den som skal vitne.

Bakgrunn

For mange vil det å bli kalt inn som vitne i en rettssak være deres aller første møte med rettssystemet. Prosessen kan derfor oppleves som utrygg og vanskelig for enkelte. En vitnestøtte kan bidra til å trygge vitner gjennom å være en god samtalepartner, både før og etter rettssaken, slik at den som vitner får en bedre opplevelse med prosessen.

Et annet viktig perspektiv er at et trygt vitne vil være bedre utrustet til å avgi forklaring i rettssaken, slik at dommerne får et mest mulig riktig grunnlag for sin avgjørelse.

Vitnestøtten skal gi medmenneskelig støtte og praktisk informasjon om hva som skal skje i rettsmøtet til den som skal vitne. Det innebærer at vitnestøtten:

  • gir informasjon om rettsprosessen og rettssystemet
  • evner å komme i kontakt med mennesker slik at de kan tilby støtte
  • kan kommunisere uten å involvere seg i saken og avstår fra å gi råd om hva vitnet skal si
  • har taushetsplikt

Vitnestøtter i Norge

I Norge er vitnestøtteordningen basert på frivillighet, og blir organisert av Røde Kors. Det betyr at vitnestøttene verken er tilknyttet domstolene eller andre parter, og kan betegnes som nøytrale.

I 2015 var det 363 aktive vitnestøtter, og antall biståtte vitner var 10 500. Vitnestøtteordningen benyttes i størst grad av vitner mellom 16 og 25 år, de mest nervøse vitnene og de som vitner for første eller andre gang.

Hva som kreves for å bli vitnestøtte

For å bli vitnestøtte i Norge må man være over 18 år og ha plettfri vandel. I tillegg må man gjennomføre intervju og obligatorisk opplæring. Flere av vitnestøttene i Norge er jusstudenter eller tidligere meddommere.

Hvor ordningen tilbys

Vitnestøtteordningen finnes i alle lagmannsretter og tingretter, men ikke nødvendigvis ved alle rettsstedene. Tilbudet kan for øvrig variere fra sted til sted.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg