Ludovic Orban

Faktaboks

Ludovic Orban
Født
25. mai 1963, Braşov
Ludovic Orban ble statsminister i Romania 4. november 2019. Her avlegger han ed.
Av /Reuters/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Ludovic Orban er en rumensk politiker som var statsminister i Romania fra 4. november 2019 til 5. februar 2020 og fra 14. mars til 7. desember 2020.

Bakgrunn

Orban ble født i Braşov med ungarsk far og rumensk mor, og fikk sin skolegang i fødebyen, som har hatt betydelige minoriteter av ungarere og tyskere. Han ble utdannet som maskiningeniør ved Universitetet i Braşov i 1988 og har senere studert statsvitenskap. Han har hatt stillinger både som ingeniør og i pressen. Hans eldre bror, Leonard Orban, har vært rumensk EU-kommissær.

Politisk karriere

I 1992 engasjerte Orban seg politisk ved å bli medlem av det nasjonal-liberale partiet. Han hadde da flyttet til Bucureşti, hvor han tidlig fikk verv i lokalpolitikken. Han har også hatt statlige stillinger, noen av dem i informasjonsbransjen. Fra 1998 har han hatt ulike verv på nasjonalt plan i det nasjonal-liberale partiet. Han fikk regjeringserfaring som samferdselsminister i regjeringen Călin Popescu-Tăriceanu fra 2007 til 2008, og var medlem av parlamentet (deputertkammeret) fra 2008 til 2016. I partiet gjorde han flere forsøk på å bli valgt til leder, noe som først lyktes i 2017.

Statsminister

Da den sosialdemokratiske regjeringen ledet av Viorică Dăncilă ble styrtet ved mistillitsvotum i oktober 2019, fikk Orban, som leder av det største opposisjonspartiet, 15. oktober i oppdrag av president Klaus Iohannis å danne ny regjering. Etter forhandlinger med de øvrige opposisjonspartiene fikk han 4. november tillitsvotum for en mindretallsregjering fra det nasjonal-liberale partiet. Bare tre måneder senere, 5. februar 2020, ble han selv styrtet ved mistillitsvotum. Forslaget ble framsatt av det sosialdemokratiske partiet og det ungarske partiet. Regjeringskrisen som fulgte, varte over en måned. Planen fra Orban, hans parti og president Iohannis var at Orban skulle foreslås på nytt og bli nedstemt i parlamentet. Det skulle være et skritt på veien for å utskrive nyvalg, slik at det nasjonal-liberale partiet kunne dra fordel av sitt betydelige forsprang på meningsmålingene i forhold til sosialdemokratene. En kjennelse i konstitusjonsdomstolen gjorde dette opplegget vanskelig. En annen liberal politiker ble så foreslått av presidenten, men han trakk seg i siste liten. I mellomtiden hadde koronaviruset kommet til Romania. For å unngå å ha en midlertidig statsminister i en krisesituasjon med en raskt voksende epidemi, valgte sosialdemokratene å støtte en ny regjering Orban, som fikk tillitsvotum 14. mars 2020.

Orban hadde regnet med at hans parti og dermed regjeringen ville gå styrket ut av parlamentsvalget 6. desember 2020. I stedet fikk partiet et lavere stemmetall enn sosialdemokratene. Selv om valgresultatet samlet ikke gjorde det naturlig med et skifte til en sosialdemokratisk regjering, valgte Orban 7. desember å innlevere sin avskjedssøknad, som samme dag ble godtatt av president Klaus Iohannis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg