Ludovic Orban

Faktaboks

Ludovic Orban
Født
25. mai 1963, Braşov
Ludovic Orban ble statsminister i Romania 4. november 2019. Her avlegger han ed.
Av /Reuters/NTB Scanpix.

Ludovic Orban er en rumensk politiker som fra 4. november 2019 er statsminister i Romania.

Bakgrunn

Orban ble født i Braşov med ungarsk far og rumensk mor, og fikk sin skolegang i fødebyen, som har hatt betydelige minoriteter av ungarere og tyskere. Han ble utdannet som maskiningeniør ved Universitetet i Braşov i 1988 og har senere studert statsvitenskap. Han har hatt stillinger både som ingeniør og i pressen. Hans eldre bror, Leonard Orban, har vært rumensk EU-kommissær.

Politisk karriere

I 1992 engasjerte Orban seg politisk ved å bli medlem av det nasjonal-liberale partiet. Han hadde da flyttet til Bucureşti, hvor han tidlig fikk verv i lokalpolitikken. Han har også hatt statlige stillinger, noen av dem i informasjonsbransjen. Fra 1998 har han hatt ulike verv på nasjonalt plan i det nasjonal-liberale partiet. Han fikk regjeringserfaring som samferdselsminister i regjeringen Călin Popescu-Tăriceanu fra 2007 til 2008, og var medlem av parlamentet (deputertkammeret) fra 2008 til 2016. I partiet gjorde han flere forsøk på å bli valgt til leder, noe som først lyktes i 2017.

Statsminister

Da den sosialdemokratiske regjeringen ledet av Viorică Dăncilă ble styrtet ved mistillitsvotum i oktober 2019, fikk Orban, som leder av det største opposisjonspartiet, 15. oktober i oppdrag av president Klaus Iohannis å danne ny regjering. Etter forhandlinger med de øvrige opposisjonspartiene fikk han 4. november tillitsvotum for en mindretallsregjering fra det nasjonal-liberale partiet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg