Faktaboks

Verdalsgodset
Værdalsbruket
Værdalsbruket, Verdal: Holmen Gård, eier fra 2021 er Gjelsten Holding AS
.

Verdalsgodset er en stor skog- og fjelleiendom i Verdal kommune i Trøndelag. Godset omfatter omkring 60 prosent av Verdal kommune, i alt 900 000 dekar, hvorav cirka 170 000 dekar er produktiv skog. På eiendommen finnes mer enn 300 vann, med et samlet areal på 35 kvadratkilometer. Sammen med Verdalsgodset drives også Trones Bruk, i dag InnTre AS, som bearbeider trevirke fra eiendommen.

Historikk

Godset har sin opprinnelse i gammelt kirkegods, senere krongods, som i 1683 ble overdratt til lagmann Peter Drejer. Det hadde deretter flere eiere før det i 1785 ble solgt til trelasthandler Johan Widerøe Thonning, som kjøpte opp flere store skoger i Verdal. Godset ble i 1807 solgt til godseier Christian Müller på Vinje i Mosvik, som utvidet det med Juldals allmenning og fire andre godssamlinger. Ved Müllers død i 1817 kjøpte Hilmar Meincke eiendommen, som i 1832 ble overtatt av familien Jenssen i Trondheim. Denne slekten eide godset til det i 1908 ble solgt til Verdal kommune.

De mange leilendingsgårdene ble da solgt fra, sammen med noe gårdsskog. Skoggodset ble i 1912 solgt til et konsortium med generaldirektør Hjalmar Wessel som ledende person. Fra 1919 var Johan Getz den dominerende person i konsortiet. I 1935 overtok forsikringsselskapet Idun mesteparten av aksjene i Værdalsbruket. Dette ble deretter overtatt av Storebrand, som i 2021 solgte alle aksjene i AS Værdalsbruket til Fabritius Gruppen AS, som er et datterselskap av Gjelsten Holding AS, heleid av forretningsmannen Bjørn Rune Gjelsten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg