Vassendsetra

Vassendsetra
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Vassendsetra er en selvbetjent DNT-hytte i Trollheimen. Hytta drives av Trondhjems Turistforening (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Oppdal kommune, i Trøndelag fylke; 680 meter over havet.

Fra turisthytta går det merkede sommerruter til Bårdsgården, Trollheimshytta og Gjevilvasshytta. Det går båtrute til hytta over Gjevilvatnet om sommeren.

Navnet

Vassendsetra ligger i vestenden av det langstrakte Gjevilvatnet, slik navnet forteller det.

Historikk

Turisthytta var som navnet hentyder opprinnelig seter under gården Bortistu Storli, som ligger i nabodalen i sør. I 1846 ble setra skilt ut som egen eiendom og ble så etter hvert delt i to, Østre og Vestre Vassendseter. I 1897 ble Østre Vassendseter solgt til Hans Eriksen Dørum. Han drev den som seter til andre verdenskrig. Husene ble restaurert i 1960 og i 1992 begynte de nye eierne; Eli og Odd Erik Røhjell; seterdrift på nytt, men i kombinasjon med turisme. Denne driften tok slutt i 2013. På Vestre Vassendseter var det seterdrift frem til 1972. I 2001 leide Trondhjems Turistforening et av seterhusene der av Helge Dørum, og opprettet et selvbetjeningskvarter med 20 sengeplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Brox, Karl H. (2005). Fjellets arvesølv. TTs hytter gjennom tidene. Trondhjems Turistforening.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg