Klaus Mäkelä, finsk dirigent, gjestedirigent for Oslo-Filharmonien fra 2018 og utnevnt til ny sjefdirigent samme sted fra 2020.

Mäkelä er født og oppvokst i Helsingfors med foreldre som er musikere, sang i barnekor og begynte tidlig ved Sibelius-Akademin i hjembyen.

Han ble utdannet cellist med Marko Ylönen og Hannu Kiiski som lærere. Han fikk andreplass i cellokonkurransen i Åbo i 2014, og har opptrådt som cellist med flere finske orkestre.

Parallelt studerte Mäkelä direksjon allerede fra tolv års alder med den berømte pedagogen Jorma Panula.

Mäkelä har gjort rask karriere som dirigent. Han gjestet Sveriges Radios Symfoniorkester første gang i september 2017, 21 år gammel, og ble utnevnt til orkesterets første gjestedirigent fra 2018.

Han gjorde sin debut som operadirigent ved Den Finske Nasjonaloperaen i Helsingfors i 2017 med Tryllefløyten av Wolfgang Amadeus Mozart.

I sesongen 2017/2018 gjestet han for første gang flere ledende orkestre, blant andre Minnesota Orchestra, Norddeutscher Rundfunk Radiophilharmonie i Hannover, Tokyo Metropolitan Symfoniorkester og Orchestre National du Capitole de Toulouse.

Han er fra 2018 engasjert som kunstnerisk partner ved Tapiola Sinfonietta, som holder til i Esbo ved Helsingfors, og virker her både som cellist og dirigent. Fra 2019 er han også kunstnerisk leder for Åbo Musikfestspel.

Mäkelä ledet Kristiansand Symfoniorkester under talentkonkurransen Ung klassisk i mars 2018.

Han gjestet Oslo-Filharmonien første gang 16. mai 2018, og avløser fra 2020 Vasilij Petrenko som orkestrets sjefdirigent.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.