Klaus Mäkelä

Faktaboks

Klaus Mäkelä
Født
17. januar 1996, Helsingfors, Finland
Av /Harrison Parrott.

Klaus Mäkelä er en finsk dirigent. Han har vært gjestedirigent for Oslo-Filharmonien fra 2018 og ble utnevnt til ny sjefdirigent samme sted fra 2020.

Utdannelse

Mäkelä er født og oppvokst i Helsingfors med foreldre som er musikere. Han sang i barnekor og begynte tidlig ved Sibelius-Akademin i hjembyen.

Han ble utdannet cellist med Marko Ylönen og Hannu Kiiski som lærere. Han fikk andreplass i cellokonkurransen i Åbo i 2014, og har opptrådt som cellist med flere finske orkestre.

Parallelt studerte Mäkelä direksjon allerede fra tolv års alder med den berømte pedagogen Jorma Panula.

Karriere

Mäkelä har gjort rask karriere som dirigent. Han gjestet Sveriges Radios Symfoniorkester første gang i september 2017, 21 år gammel, og ble utnevnt til orkesterets første gjestedirigent fra 2018.

Han gjorde sin debut som operadirigent ved Den Finske Nasjonaloperaen i Helsingfors i 2017 med Tryllefløyten av Wolfgang Amadeus Mozart.

I sesongen 2017/2018 gjestet han for første gang flere ledende orkestre, blant andre Minnesota Orchestra, Norddeutscher Rundfunk Radiophilharmonie i Hannover, Tokyo Metropolitan Symfoniorkester og Orchestre National du Capitole de Toulouse.

Han er fra 2018 engasjert som kunstnerisk partner ved Tapiola Sinfonietta, som holder til i Esbo ved Helsingfors, og virker her både som cellist og dirigent. Fra 2019 er han også kunstnerisk leder for Åbo Musikfestspel.

Norge

Mäkelä ledet Kristiansand Symfoniorkester under talentkonkurransen Ung klassisk i mars 2018.

Han gjestet Oslo-Filharmonien første gang 16. mai 2018 og avløste i 2020 Vasilij Petrenko som orkesterets sjefdirigent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg