Vasile Alecsandri

Faktaboks

Vasile Alecsandri
Uttale
aleksand'ri
Født
14. juni 1821, Bacǎu, fyrstedømmet Moldova (nå i Romania)
Død
22. august 1890, Mirceşti, Romania

Artikkelstart

Vasile Alecsandri var en rumensk lyriker og dramatiker. Han fikk stor betydning for rumensk litteratur ved sin samling av folkesanger, som han lot seg inspirere av i sine egne dikt.

Gjennom oversettelser til fransk, tysk og engelsk bidro Alecsandri, som en av de første i moderne tid, til at rumensk litteratur ble kjent i utlandet. Hans «pasteller», en samling idylliske beskrivelser av det rumenske landliv, regnes som hans lyriske hovedverk. Hans patriotiske sanger om de rumenske soldatenes bedrifter under den russisk-tyrkiske krig i 1877–1878 fikk stor utbredelse. Som dramatiker var han meget produktiv, med omkring 50 stykker i ulike sjangere (fra farser og vaudeviller til sosiale og historiske dramaer), og han ansees som skaperen av den rumenske samfunnskritiske komedien.

Alecsandri spilte en viktig rolle i kampen for foreningen av de to rumenske fyrstedømmene Moldova og Valakia. Han var aktiv i den revolusjonære bevegelsen i Moldova i 1848 (se februarrevolusjonen), og dro som utenriksminister til Frankrike, Italia og Storbritannia i 1859–1860 for å få Alexandru Cuza godkjent som arvefyrste for de to fyrstedømmene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg