Korsholm

Korsholm er en kommune i Finland, i landskapet Österbotten (finsk: Pohjanmaa) nær byen Vasa. Kommunen har 19 302 innbyggere (2015), et landareal på 847 kvadratkilometer og er tospråklig med svensk som majoritetsspråk.

Faktaboks

Også kjent som
Finsk: Mustasaari

Korsholm har historie som kan spores tilbake til 1348. Da omtales soknet første gang skriftlig i et kongelig brev om handelsfrihet, følgelig kunne kommunen feire sitt sitt 650-årsjubileum i 1998. Korsholms historie har sammenheng med Österbottens og byen Vasa.

Ved Korsholms slott Chrysseborg står et granittkors til minne om den første kristningen av landsdelen, med teksten «Här restes Kristi kors i hednisk nord.» Hele Österbotten og tidvis det som i dag er Västerbotten i Sverige, ble styrt herfra gjennom flere århundrer. I 1606 fikk soknets kirkeby status som by og senere det kongelige navnet Vasa, men en brann i 1852 raserte størstedelen av byen.

Gjenoppbyggingen ble flyttet til den nåværende Vasas beliggenhet. Gamle Vasa med ruinene av Korsholm slott og Sankta Maria-kirken fra 1300-tallet er et populært turistmål. Korsholm kirke er fra 1786 og unngikk brannen i 1852.

Kommunen har en stor skjærgård og omgir byen Vasa på tre kanter. Næringslivet består av jordbruk og variert industri, men størsteparten av de yrkesaktive har sitt arbeid i Vasa.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg