Faktaboks

Også kjent som
Finsk: Mustasaari

Korsholm er en kommune i Finland, i landskapet Österbotten (finsk: Pohjanmaa) nær byen Vasa. Kommunen har 19 302 innbyggere (2015), et landareal på 847 kvadratkilometer og er tospråklig med svensk som majoritetsspråk.

Korsholm har historie som kan spores tilbake til 1348. Da omtales soknet første gang skriftlig i et kongelig brev om handelsfrihet, følgelig kunne kommunen feire sitt sitt 650-årsjubileum i 1998. Korsholms historie har sammenheng med Österbottens og byen Vasa.

Ved Korsholms slott Chrysseborg står et granitt-kors til minne om den første kristningen av landsdelen, med teksten «Här restes Kristi kors i hednisk nord.» Hele Österbotten og tidvis det som i dag er Västerbotten i Sverige, ble styrt herfra gjennom flere århundrer. I 1606 fikk soknets kirkeby status som by og senere det kongelige navnet Vasa, men en brann i 1852 raserte størstedelen av byen.

Gjenoppbyggingen ble flyttet til den nåværende Vasas beliggenhet. Gamle Vasa med ruinene av Korsholm slott og Sankta Maria-kirken fra 1300-tallet er et populært turistmål. Korsholm kirke er fra 1786 og unngikk brannen i 1852.

Kommunen har en stor skjærgård og omgir byen Vasa på tre kanter. Næringslivet består av jordbruk og variert industri, men størsteparten av de yrkesaktive har sitt arbeid i Vasa.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg