Umeå

Umeå. Norrlands dragonregementes kaserne er ombygd til byens rådhus.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Umeå er en by og kommune i Västerbotten i Nord-Sverige, nær Umeälvens utløp i Bottenviken.

Byen

Umeå
Bjørkealléene er et karakteristisk trekk ved Umeå.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Umeå by har 92 000 innbyggere (2020). Umeå er et betydelig industristed med trevare- og treforedlingsindustri, karosserifabrikk med mer. Umeå er et viktig handelssentrum og kommunikasjonsknutepunkt (jernbane, E 4). Byens havn ligger i Holmsund, 18 km sørøst for sentrum og har fergeforbindelse til Vaasa i Finland. Umeå universitet, Sveriges nordligste, ble grunnlagt i 1963. Byen har også kunsthøyskole og andre skoler. Umeå er administrasjonssentrum i Västerbottens län. Norrlandsoperan ligger i Umeå. Byen har regionsykehus, dessuten regionkontor for Sveriges Radio og Sveriges Television.

Umeå ble by i 1622. Den ble brent av russiske tropper i 1714. Bykjernen er preget av gjenoppbyggingen etter en bybrann i 1888.

Kommunen

Umeå kommune ligger ved Bottenviken innenfor Västra Kvarken. Kommunen tilhører Västerbottens län, men ligger dels i landskapet Västerbotten, dels i Ångermanland. Den har et areal på 2331 km2 og 132 000 innbyggere (2022).

Landskapet er kupert og skogkledd med store myrarealer. Flere dalfører med hovedretning nordvest–sørøst strekker seg fra innlandet ut mot en skogkledd kystslette. I dalførene langs Umeälven og Sävarån er det god dyrkingsjord.

Rundt to tredeler av arbeidsplassene er innenfor offentlig og privat tjenesteyting. Ellers er det en del industri og jord- og skogbruk i kommunen.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg