Umeå er en by og kommune i Västerbotten i Nord-Sverige, nær Umeälvens utløp i Bottenviken.

Umeå by har 84 761 innbyggere (2016). Umeå er et betydelig industristed med trevare- og treforedlingsindustri, karosserifabrikk med mer. Umeå er et viktig handelssentrum og kommunikasjonsknutepunkt (jernbane, E 4). Byens havn ligger i Holmsund, 18 km sørøst for sentrum og har fergeforbindelse til Vaasa i Finland. Umeå universitet, Sveriges nordligste, ble grunnlagt i 1963. Byen har også kunsthøyskole og andre skoler. Umeå er administrasjonssentrum i Västerbottens län. Norrlandsoperan ligger i Umeå. Byen har regionsykehus, dessuten regionkontor for Sveriges Radio og Sveriges Television.

Umeå ble by i 1622. Den ble brent av russiske tropper i 1714. Bykjernen er preget av gjenoppbyggingen etter en bybrann i 1888.

Umeå kommune ligger ved Bottenviken innenfor Västra Kvarken. Kommunen tilhører Västerbottens län, men ligger dels i landskapet Västerbotten, dels i Ångermanland. Den har et areal på 2331 km2 og 124 907 innbyggere (2011).

Landskapet er kupert og skogkledd med store myrarealer. Flere dalfører med hovedretning nordvest–sørøst strekker seg fra innlandet ut mot en skogkledd kystslette. I dalførene langs Umeälven og Sävarån er det god dyrkingsjord.

Rundt to tredeler av arbeidsplassene er innenfor offentlig og privat tjenesteyting. Ellers er det en del industri og jord- og skogbruk i kommunen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.