Vardø Tidende

Vardø-Posten utkom fra 1883, fortsatte som Vardø Avis 1924 og fikk navnet Vardø Tidende i 1924. Avisen gikk inn få dager før okkupasjonen av Norge i 1940.

Historie

Vardø – Nord-Norges eldste by – fikk sin formelle status i 1789. Først i juni 1883 utkom stedets første avis, Vardø-Posten. Undertittelen lød: «Ugeblad for Finmarken og de finmarkske Interesser». Løytnant Falsen, seinere generalkonsul i Arkhangelsk, var avisens første redaktør. Redaksjonen ønsket å medvirke til en offentlig meningsbrytning om byens «kommunale Institusjoners Ordning», siden dette var et sårt savn. Av den grunn håpet man på støtte fra stedets innbyggere. Men det er sagt at bladet fram mot århundreskiftet bevisst holdt seg borte fra de lokale stridene og ikke tok stilling. Unntaket var kampen om alkoholpolitikken hvor avisen kjempet for å opprettholde Brennevinssamlaget. Samtidig kom ikke tilhengerne av å legge ned utsalget til i spaltene under folkeavstemningen i 1899. Resultatet ble at de opprettet Venstre-avisen Finmarken, og fra nå av ble også byens politiske liv interessant for Vardø-Posten.

Alt fra starten satset bladet mye på å informere om de rikspolitiske begivenhetene, men den faste korrespondenten i Kristiania synes ikke synderlig å ha bidratt til dette. Nyhetene ble klippet fra andre aviser. Heller ikke forbindelsene i København, St. Petersburg og Arkhangelsk opptrådte særlig ofte i spaltene.

Redaksjonens politiske ståsted var konservativt, det vil si den støttet Høyre, mens den sosialt og økonomisk orienterte seg mot den lokale handelsstanden framfor embetsmennene. Spesielt viktig var handelshuset Brodtkorb for bladets finansielle grunnlag. Og tilknytningen til handelsmennene hadde stor betydning for dens utrettelige kamp for utviklingen av «tidsmæssige Kommunicationer» for Vardø og Øst-Finnmark. For å komme seg ut av isolasjonen trengte regionen bedre dampskipsforbindelser, postgang og flere telegrafstasjoner. Også når temaene var fiskeriene, hvalfangsten eller russerhandelen, var det handelsstandens perspektiver som ble lagt til grunn, og ikke fiskernes.

I 1921, da Vardø-Posten gikk inn og ble erstattet av Vardø Avis, stilte også firmaet Brodtkorb opp med kapital. Samtidig ble den ideologiske linjen som et moderat konservativt organ, videreført. Vardø Avis gikk inn i 1924, men tradisjonen ble ført videre av Vardø Tidende.

Få dager før det tyske overfallet på Norge 1940 gikk bladet inn og reiste seg aldri fra asken.

Opplag

År Opplag
1920 1700
1932 1000

Fakta

  • Vardø-Posten 13.6.1883–31.5.1921: Fortsatte som Vardø Avis 12.8.1921–13.8.1924.
  • Fortsatte som Vardø Tidende 23.8.1924–5.4.1940.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg