Faktaboks

Urbain Le Verrier

Urbain Jean Joseph Le Verrier

Uttale
ləverjˈe
Født
11. mars 1811, Saint-Lô, Frankrike
Død
23. september 1877, Paris, Frankrike
Urbain Le Verrier
Urbain Le Verrier
Av /Smithsonian 𝒲.

Urbain Le Verrier var en fransk astronom, som er særlig kjent for sine omfattende arbeider over teorien for planetenes bevegelse.

Ut fra visse uregelmessigheter i Uranus' bevegelse trakk han, samtidig med og uavhengig av engelskmannen John C. Adams, den slutning at de måtte komme av tiltrekningen fra en ukjent planet utenfor Uranus. Det var på grunnlag av Le Verriers beregninger av planetens stilling at Johann G. Galle fant den (Berlin 1846); den fikk navnet Neptun.

I 1859 foreslo Le Verrier at avvikene man observerte i Merkurs perihelbevegelse skyldtes en hittil uoppdaget planet som han ga navnet Vulcan. I årene som fulgte hevdet flere å ha observert den, men ingen av observasjonene lot seg reprodusere. Etter at Albert Einstein i 1915 viste at den generelle relativitetsteorien forklarer Merkurs perihelbevegelse, ble det klart at Vulcan både var unødvendig og ikke-eksisterende.

Etter en storm som i 1854 gikk over Europa til Svartehavet, der store flåtestyrker ved Krim ble ødelagt, fikk Le Verrier i oppdrag å undersøke om storm kunne forutsies. Han organiserte da det meteorologiske observasjonsnett i Frankrike. Det ble et mønster for andre land, blant annet Norge. Synoptiske værkart ble utgitt av Le Verrier fra 1863, tre år før de første norske.

Fra 1854 var Le Verrier direktør for observatoriet i Paris.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg