Vulkan - astronomi

Vulkan er navnet på en hypotetisk planet. Planeten ble foreslått å ha baneomløp innenfor Merkurs bane i solsystemet for å forklare uoverensstemmelsen mellom observasjon og teori for Merkur-banens perihelbevegelse.

Faktaboks

uttale:
vulkˈan

Eksistensen av Vulkan ble foreslått av Urbain Le Verrier i 1859, inspirert av oppdagelsen av Neptun. Samme år observerte en fransk amatørastronom et mørkt punkt som beveget seg over solskiven som man mente var den ukjente planeten, og den ble døpt Vulkan. Leverrier beregnet banen og fremtidige passasjer, men til tross for nøyaktige observasjoner gjennom mer enn 20 år ble den ikke senere gjenoppdaget.

Merkur-banens perihelbevegelse ble forklart 50 år senere ved Albert Einsteins generelle relativitetsteori, og man vet nå at Vulkan ikke eksisterer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

svarte Mari Paus

Hei! Det spørs hva du mener. Veldig lite lava er nok ikke dødelig. Å ta på lava er å ta på noe veldig varmt. Denne artikkelen handler om en planet som heter vulkan, ikke om vulkaner på Jorden. Du kan lese om vulkaner her: https://snl.no/vulkan og om lava her: https://snl.no/lava Hilsen Mari i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg