Ufa - by

Ufa, by i Russland, hovedstad i republikken Basjkortostan, ved elven Ufas utløp i Belaja, 440 kilometer øst for Kazan. Ufa har 1 121 000 innbyggere (2018). Byen ble grunnlagt som russisk støttepunkt i 1574.

Faktaboks

uttale:
ufˈa

Samferdsel og næringsliv

Ufa har petroleumsraffinerier og en betydelig petrokjemisk industri. det er også skipsverft, møller, fabrikasjon av elektromaskiner, gruveutstyr og trevarer.

Byen har elvehavn og jernbaneknutepunkt. Den føderale hovedveien M5 (Moskva-Tsjeljabinsk) går gjennom Ufa, og M7 fra Moskva ender her. Byen har hatt jernbaneforbindelse siden 1885 og regulær flytrafikk siden 1938. Det er flyruter til 27 russiske byer og en rekke utenlandske byer, hovedsakelig turistdestinasjoner.

For persontransporten innad i Ufa er det elektriske forstadstog (elektritsjkaer), busser, trolleybusser, trikker og marsjrutkaer (rutetaxier). Bygging av metro er påbegynt, men satt på vent.

Kultur og utdanning

Ufa har en rekke moskeer og russisk-ortodokse kirker, samt kirker tilknyttet andre kristne trossamfunn.

Det er en rekke høyere utdanningsinstitusjoner i Ufa, blant annet Det basjkirske statsuniversitet, Det basjkirske statlige medisinske universitet og Det basjirske statlige landbruksuniversitet. Det er spesialuniversiteter for flyteknikk, oljeproduksjon, pedagogikk og kunst. Byen har flere museer og en gammel domkirke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg