Trygve Rygg, norsk entomolog. Entomologi er læren om insekter. Rygg hadde en lang karriere som entomolog ved Statens plantevern. Han var spesialist på skadeinsekter i jordbruket. De siste årene før han ble pensjonert hadde han stilling som Statsentomolog. 

Trygve Rygg ble født i Skoger i 1921. Han vokste opp i et landbruksmiljø, og studerte plantekultur ved Norges landbrukshøgskole. Der fikk han interessen for insekter ved forelesningene til Jac. Fjelddalen. Rygg ble sivilagronom i 1957.

Rett etter studiene fikk han jobb som assistent ved Statens plantevern. Hans første prosjekt gjaldt plantekulturer under plast med arbeidssted ved Landvik forskningsstasjon. I 1958 flyttet Statens plantevern inn i en ny bygning på Ås, og Rygg fikk sin arbeidsplass der. Han hadde også et års opphold ved Rothamsted Experimental Station i England, hvor han gjorde undersøkelser om spredning av bladlus.

Ved Statens plantevern arbeidet Trygve Rygg med prosjekter om løkfluer og kålfluer (se stor kålflue og liten kålflue). Det er insekter som legger egg på unge planter, og larvene gnager i plantemassen. Kålfluene gjør stor skade på kål, blomkål og brokkoli. Videre ble det gjort undersøkelser om gulrotflue og dens bekjempelse. 

Ryggs forskning hadde en økologisk vinkling med tanke på at biologisk kunnskap kan redusere bruk av sprøytemidler. Det ble gjort undersøkelser av biller som nytteinsekter, fordi de gjerne spiser eggene til kålfluene.

Ved Statens plantevern ble Trygve Rygg amanuensis i 1965, og førsteamanuensis i 1972. Han fungerte i stillingen som Statsentomolog fra 1976 til han gikk av med pensjon i 1991. Han var den fjerde forsker i denne stillingen, hvor han etterfulgte Jac. Fjelddalen, T. H. Schøyen og W. M. Schøyen. I Ryggs tid ble stillingen omgjort til forskningssjef, som er en mer vanlig tittel.

I en periode på tre år underviste Rygg i landbruksentomologi ved Norges landbrukshøgskole. Han et aktivt medlem av Norsk entomologisk forening, hvor han var sekretær i flere år.

  • Hågvar, S. (2003). Trygve Rygg intervjuet av Sigmund Hågvar. Insekt-Nytt 28, 15 - 22.
  • Sømme, L. og Hansen, L.O. (2004). Entomologiens historie i Norge. 326 sider. Norsk entomologisk forening, Oslo.
  • Hofsvang, Trond og Inger K. Halvorsen. (2008). In memoriam. Norwegian journal of entomology. V. 56, nr 1. Fulltekst.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.