løkflue

Skade av løkflue på purre
Av /Plantevernleksikonet/NIBIO.

Artikkelstart

Løkflue er en art av tovinger i familien Anthomyiidae. Larvene lever inne i løk eller mellom de nederste bladene i purre, og kan dermed gjøre skade på avlinger.

Faktaboks

Også kjent som
Delia antiqua

Beskrivelse

Løkflue ligner en vanlig husflue. Den er mellom 5 og 6 millimeter lang og grå med svarte bein. På brystet har den fire langsgående rekker med børster og utydelige mørke bånd. Hannene er noe mørkere og har mer hår enn hunnene.

Larvene er gulhvite, fotløse og kan bli 8 millimeter lange som fullt utvokste.

Eggene er omtrent 1 millimeter lange og hvite. De er langstrakte med uregelmessige furer i lengderetningen.

Levevis

Løkflua overvintrer som puppe og klekkes om våren. Da vil hanner og hunner oppholde seg i vegetasjonen rundt løkfeltene for å ta til seg næring fra viltvoksende blomstrende planter. Etter noen dager søker hunnen inn i feltene for å legge egg. Eggene legges på løkbladene, helst innenfor de ytre bladslirene, eller i jordskorpa tett inntil plantene. Etter 6–8 dager klekker eggene. Larvene trenger fuktige forhold, og søker straks ned i jorda, hvor de vokser i ca. tre uker før de forpupper seg. I Sør-Norge vil om lag halvparten av puppene klekke til fluer samme år, noe som gir opphav til en andre generasjon larver i året i disse områdene.

Larvene trenger inn i rota, men kan også bore seg gjennom bladslirene på løken. Bladene blir slappe og gule. Senere blir bladene grå, og plantene blir slimete nedover mot rothalsen.

Løkflua oppholder seg helst på kepaløk, sjalottløk, av og til også på purre og gressløk.

Utbredelse

Løkflue er vanlig i hele Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg