Trondhjems Stiftstidende

Trondhjems Stiftstidende ble grunnlagt av boktrykker Thorkild Borg som flyttet til Trondheim i 1831. Stiftsamtmann Frederik Riis hjalp Borg med å oppnå bevilling til å opprette boktrykkeri, og ble oppfattet som hans håndgangne mann. Borg gikk straks i gang med å sondere muligheten for å overta Adresseavisens annonseprivilegium som Realskolens direksjon forvaltet. Borgs framstøt var mislykket, og hans trykkeri utga i en periode avisene Den Nordenfjeldske Journal og deretter Flyvebladet, som begge fylte sine spalter med harde angrep på ledende embetsmenn.

I 1835 forsøkte Borg igjen og hevdet at det var grunnlovsstridig å hindre opprettelse av nye annonseaviser, men uten å få gehør. Den 3. januar 1836 søkte Borg om portomoderasjon for sin nye avis, Trondhjems Stiftstidende. Hans tidligere utgivelser av opposisjonelle aviser kunne skape problemer for Borg, men igjen hjalp stiftsamtmann Riis til og skaffet ham portomoderasjon, etter å ha forsikret seg om at Stiftstidende skulle bli en nøytral nyhetsavis.

Embetsmennene ble også fornøyd, og grosserer Lorck skrev at avisen var «særdeles gunstig og artig mot nogle Storfolk».

Trondhjems Stiftstidende tok inn annonser i strid med Adresseavisens annonseprivilegium. Adresseavisen hadde enerett på å trykke annonser nordenfjells, og enhver utfordring av dette privilegiet ble det slått hardt ned på. Redaktør Borg ble truet med rettssak i 1836, men han rykket likevel inn følgende annonse i neste nummer av Adresseavisen: «At Avertissementer og Bekjentgjørelser fremdeles modtages til Indrykkelse i ‘Trondhjems Stiftstidende’ og kun betales med halvanden Skill. For Linien, tilkjendegives herved [...]»

Det ble anlagt sak i 1837, og Trondhjems Stiftstidende og redaktør Borg tapte naturligvis, selv om han framla en påstand om at privilegiet var bortfalt. Borg tapte også i Høyesterett, og i 1849 ble forfatteren Christian Monsen ny redaktør. Monsen tok fra 1850 inn annonser, og ny rettssak fulgte der Monsen og Borg ble dømt til å betale erstatning for å ha brutt annonse privilegiet. Avisen ble overtatt av telegrafbestyrer Henrik Severin Kjær og omdannet til en bevisst opposisjonsavis. Den hadde for liten inntjening og gikk inn i 1854. I 1855 ble avisen forsøkt revitalisert som Trondhjems Nye Stiftstidende, men det måtte gi seg etter få numre.

Fakta

  • Trondhjems Stiftstidende: første nr. 20.5.1836.
  • Siste nr. 29.12.1854.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg