Faktaboks

Offisielt navn
Tromi Bryggeri
Også kjent som

Trondheim Mineralvannfabrikk

Stiftet
1957
Nedlagt
1999

Tromi Bryggeri er et tidligere bryggeri i Trondheim. Firmaet begynte som en mineralvannfabrikk, men fortsatte senere å brygge øl. I en periode laget de Pepsi på lisens.

Etablering

Tromi Bryggeri ble etablert i februar 1957 av Arnulf Hegvold. Bedriften het den gang Trondheim Mineralvannfabrikk og holdt til i beskjedne 65 kvadratmeter på Selsbakk. I den første tida var to personer ansatt på deltid i tillegg til Hegvold. Produksjonen gikk i to-tre dager per uke. De øvrige dagene ble brukt til salg og distribusjon.

Produksjon

I det første driftsåret ble det solgt 50 000 flasker mineralvann. Fabrikken hadde Asina som sitt største produkt, sammen med Hires (root-beer), og øvrige sorter som sitronbrus og champagnebrus. I 1967 fikk Tromi tilbud om lisensproduksjon av Pepsi. Bedriften flyttet dette året inn i nye lokaler på Sluppen. Et nybygg på 1800 kvadratmeter ble satt opp. Med den nye merkevaren økte omsetningen raskt. I 1974 var det behov for ytterligere utvidelser. I denne perioden ble det i tillegg etablert avtaler med agenter, blant annet i Steinkjer og Namsos.

Positiv utvikling

Utviklingen var positiv gjennom 1980-årene. Et nybygg med nytt tapperi så dagens lys i 1983. I 1987 var antallet ansatte kommet opp i 40. Samme år ble ølkartellet oppløst, noe som betød muligheter for et samarbeid med bryggerier på ølsiden. Tromi inngikk samme året samarbeidsavtaler med Mack, Hansa og Tou. Tou ble like etter oppkjøpt av Nora, noe som gjorde at dette agenturet forsvant. Samarbeidet mellom Coca-Cola-bryggerier og Tromi som Pepsi-tapper avstedkom imidlertid reaksjoner fra Coca-Cola, noe som gjorde sitt til at Mack trakk seg fra samarbeidet i 1991.

Selv om det fra Prisrådets side ble slått fast at Coca-Cola hadde øvet press på bryggeriene, og oppsigelsen derfor ble kjent ugyldig, fant Tromi det lite formålstjenlig å fortsette samarbeidet.

Egen ølbrygging

Som et ledd i strategien om å bevare et konkurransedyktig produktspekter ble det besluttet å satse på egen ølbrygging. På slutten av 1991 kom ølet Tordenskiold på markedet. Fra 1996 produserte bryggeriet Hakon-øl for dagligvarekjeden Hakon. Hakon flyttet produksjonen i 1999, og bryggeriet ble nedlagt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bratberg, Terje T. V. (1996). Trondheim byleksikon, Kunnskapsforlaget
  • Nøstberg, Trond (1994). Trondheim Kjøpmannsforening 1894–1994, Trondheim Kjøpmannsforening

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg