PepsiCo

Artikkelstart

PepsiCo er et amerikansk industrikonsern som blant annet produserer leskedrikken Pepsi-Cola. Selskatet har historie tilbake til 1898, da den amerikanske apotekeren Caleb Bradham ga en drikk han hadde oppfunnet i 1893, Brad's Drink, det nye navnet Pepsi-Cola. Det nåværende konsernet PepsiCo ble dannet i 1965.

Faktaboks

Også kjent som

PepsiCo, Inc.

PepsiCo er verdens største produsent av leskedrikker etter Coca-Cola Company, først og fremst Pepsi-Cola, men også Tropicana (appelsinjuice) og Gatorade (sportsdrikk), og distribuerer utenfor Nord-Amerika dessuten Seven Up. PepsiCo eier i tillegg Frito-Lay, verdens største snacksprodusent, som står for en stor del av omsetningen, samt merket Quaker som produserer frokostblandinger med mer. På lisens selger konsernet merkene Dole (juice) og Lipton (iste).

PepsiCo drev tidligere både produksjon, markedsføring og tapping, men tappevirksomheten ble i 1999 skilt ut i selvstendige selskaper med PepsiCo som deleier. PepsiCos virksomhet innen hurtigmat (blant annet kjedene Kentucky Fried Chicken, Taco Bell og Pizza Hut) ble i 1997 utskilt i Tricon Global Restaurants, som i 2002 fikk navnet YUM! Brands.

I 2020 hadde PepsiCo en omsetning på omtrent 70 milliarder dollar og rundt 291 000 ansatte globalt. Hovedkvarteret ligger i Purchase i New York, USA.

Navn

Navnet er dannet etter mønster av Coca-Cola, men første ledd av navnet kommer av drikkens påståtte positive effekt på dyspepsi (fordøyelsesbesvær). Pepsi-Cola ble registrert som varemerke i 1903.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg