Feiring

Feiring.

Feiring er et tettsted og sogn på vestsiden av Mjøsas sørligste del i Eidsvoll kommune i Viken fylke.

Faktaboks

etymologi:
norrønt Fegringar; den fagre bygda

Tidligere var Feiring egen kommune, som i utstrekning svarer til nåværende Feiring sogn. Kommunen ble utskilt fra Hurdal i 1869 og slått sammen med Eidsvoll i 1964. Arealet var 102 kvadratkilometer ved sammenslåingen.

Natur

Skogkledde åser hever seg bratt opp fra Mjøsa til 500–600 meter over havet, og lengst i nord ligger Skreikampen på 698 meter over havet. Geologisk ligger Feiring på grensen til Oslofeltet. Mellom et lite felt av grunnfjell i øst og større områder med permiske eruptiver i vest finnes kambrosilurisk skifer og kalkstein. Sør for Kirkebygda når kambrosiluren helt til Mjøsa. Langs Mjøsa går en smal stripe med slake sandbakker. Dette bakkelandet vider seg ut i Kirkebygda og er godt oppdyrket.

Næringsliv og kultur

Feiringklinikken er en privat klinikk for behandling av hjertelidelser som lå på Feiring i årene 1989–2018. I 2018 ble Feiringklinikken flyttet til Jessheim. Langs vestsiden av Mjøsa går riksvei 33 Minnesund–Gjøvik–Bjørgo. Feiring kirke fra 1697, ombygd i 1875, har middelaldersk krusifiks og døpefont. Nedlagte jerngruver med Feiring jernverk var i drift i årene 1806–1818 nord for Kirkebygda. Feiring skole er en barne- og ungdomsskole med 140 elever.

Åneskøl Opp er et motbakkeløp som arrangeres årlig siden 2008. Løypa på 4,3 kilometer går fra Mjøsa til toppen av Årneskollen på 602 meter over havet.

Navn

Navnet kommer av norrønt Fegringar (flertall), avledning av fagr, 'fager' her i betydningen 'den fagre bygda'.

Kart

Feiring
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg