Feiring

Feiring, tettsted og sogn i Eidsvoll, Akershus, på vestsiden av Mjøsas sørligste del.

Faktaboks

Etymologi
norrønt Fegringar; den fagre bygda

Tidligere var Feiring egen kommune, som i utstrekning svarer til nåværende Feiring sogn. Kommunen ble utskilt fra Hurdal i 1869 og slått sammen med Eidsvoll i 1964. Arealet var 102 km2 ved sammenslåingen.

Skogkledde åser hever seg bratt opp fra Mjøsa til 500–600 moh, lengst i nord Skreikampen 698 moh. Geologisk ligger Feiring på grensen til Oslofeltet. Mellom et lite felt av grunnfjell i øst og større områder med permiske eruptiver i vest finnes kambrosilurisk skifer og kalkstein. Sør for Kirkebygda når kambrosiluren helt til Mjøsa. Langs Mjøsa går en smal stripe med slake sandbakker, som ble avsatt på bunnen i en fjordarm. På slutten av istiden strakte en fjord seg fra Oslofjorden og helt inn i Mjøsa. Dette bakkelandet vider seg ut i Kirkebygda og er godt oppdyrket. Jorden er dels moldjord, dels silurjord.

Feiringklinikken er en privat klinikk for behandling av hjertelidelser. Langs vestsiden av Mjøsa går Rv. 33 Minnesund–Gjøvik–Bjørgo. Feiring kirke fra 1697 og ombygd i 1875 har middelaldersk krusifiks og døpefont. Nedlagte jerngruver med Feiring jernverk var i drift 1806–18 nord for Kirkebygda. Feiring skole er en barne- og ungdomsskole med 140 elever.

Åneskøl Opp er et motbakkeløp som arrangeres årlig siden 2008. Løypa på 4,3 km går fra Mjøsa til toppen av Årneskollen på 602 moh.

Navnet kommer av norrønt Fegringar (flertall), avledning av fagr, 'fager' her i betydningen 'den fagre bygda'.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg