Mikke Mus i en tegneserieutgave fra 1980-årene.

Mikke Mus av Walt Disney/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Mikke Mus er en amerikansk tegnefilm- og tegneseriefigur, skapt av Walt Disney og Ub Iwerks i 1928.

Mikke Mus debuterte i den stumme tegnefilmen Plane Crazy (1928), men fikk sitt gjennombrudd med lydfilmen Steamboat Willie samme år. Mikke spilte og beveget seg synkront med musikken og dette gjorde filmen til en umiddelbar suksess. «Mickey-mousing» har siden vært betegnelsen for slikt samsvar mellom lyd og bilde i film.

Karakteren ble Walt Disneys første store stjerne, og Mikke Mus har siden vært maskot og den fremste skikkelsen i Disneys menasjeri med hovedrollen i over 100 tegnefilmer i perioden 1928–1953.

Første gang Mikkes utseende ble endret på, var i 1935 av animatøren Fred Moore. Frem til da hadde han blitt tegnet som en rekke sirkler, noe som begrenset bevegelsene hans. Moore gjorde musa mer barnevennlig ved å gi ham pupiller, kortere nese, en mer pæreformet kropp og hvite hansker. Samme år kunne man også oppleve Mikke Mus i farger for aller første gang.

Fra 1937 produserte Disney Studios drøyt 12 korte Mikke-filmer i året, og det var Walt Disney selv som stod for den lyse stemmen. Filmene tok i bruk mye slapstick-humor, men den hederlige Mikke kom alltid ut av situasjonene med moralen intakt.

Floyd Gottfredson tegnet avistegneserien i årene 1930–77. Som tegnefilmfigur ble Mikke gradvis skjøvet i bakgrunnen av Donald Duck, Langbein og Pluto i 1940-årene, men som tegneseriefigur har han holdt stand.

Mikke Mus var en av de første figurene som ble brukt til å selge leker og andre lisensprodukter, og han var hovedperson i det første virkelige barneprogrammet på amerikansk TV, The Mickey Mouse Club (1955). Med sitt godlynte vesen og lett gjenkjennelige antrekk bestående av røde shorts, hvite hansker og gule sko, har han blitt en av verdens mest populære figurer og et symbol på amerikansk kultur.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.