Knøttene, amerikansk tegneserie av Charles M. Schulz (1922–2000), en av verdens mest leste serier. Serien startet i 1950 og heter på engelsk Peanuts.

Knøttene var opprinnelig en innholds- og tegnemessig ganske enkel humorserie. I løpet av 1950-årene utviklet Schulz seg til en dyktig tegner med særlig grep på nyanserte ansiktsuttrykk. Innholdet ble samtidig mer intellektuelt og med både psykologisk, filosofisk og kvasifilosofisk dybde. Humoren var nesten alltid verbal og bygget ofte på det faktum at Schulz lot barn (og en hund) føre et «voksent» språk.

Hovedpersonen er den uheldige og mislykte Baltus (Charlie Brown), men etter hvert ble også hunden og dagdrømmeren Sniff (Snoopy) en sentral figur. Den humørsyke Sofie (Lucy) spiller også en viktig rolle.

Knøttene var ved siden av Garfield verdens mest leste tegneserie og gikk i over 2000 aviser verden over; i Aftenposten fra 1962. Serien ble også filmatisert og dramatisert, og var gjenstand for seriøse analyser, særlig i tilknytning til Schulz' kristne bakgrunn. Schulz avsluttet serien tidlig i 2000, kort tid før han døde.

Det amerikanske tidsskriftet The Comics Journal kåret i 1999 serien til 1900-tallets nest beste tegneserie. 

I 2016 publiserte 2 av de 75 største norske avisene Knøttene

  • Robert L.  Short: The Gospel according to Peanuts, 1965
  • Robert L. Short: The Parables of Peanuts, 1968
  • David Michaelis: Schulz and Peanuts: A Biography, 2008

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.