Knøttene

Knøttene. Utsnitt av en serie fra 1960-årene med Sniff i hans yndlingsrolle som flygerhelt fra den første verdenskrig. Baltus lengst til høyre.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Knøttene er en amerikansk tegneserie av Charles M. Schulz (1922–2000). Den er en av verdens mest leste serier. Serien startet i 1950 og heter på engelsk Peanuts.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk Peanuts

Knøttene var opprinnelig en humorserie som var ganske enkel i innhold og tegninger. I løpet av 1950-årene utviklet Schulz seg til en dyktig tegner med særlig grep på nyanserte ansiktsuttrykk. Innholdet ble samtidig mer intellektuelt og fikk både psykologisk, filosofisk og kvasifilosofisk dybde. Humoren var nesten alltid verbal og bygget ofte på det faktum at Schulz lot barn (og en hund) føre et «voksent» språk.

Hovedpersonen er den uheldige og mislykkede Baltus Brun (Charlie Brown), men etter hvert ble også hunden og dagdrømmeren Sniff (Snoopy) en sentral figur. Den humørsyke Sofie (Lucy) spiller også en viktig rolle.

Knøttene var ved siden av Garfield verdens mest leste tegneserie og gikk i over 2000 aviser verden over; i Aftenposten fra 1962. Serien ble også filmatisert og dramatisert, og var gjenstand for seriøse analyser, særlig i tilknytning til Schulz' kristne bakgrunn. Schulz avsluttet serien tidlig i 2000, kort tid før han døde.

Det amerikanske tidsskriftet The Comics Journal kåret i 1999 serien til 1900-tallets nest beste tegneserie, bare overgått av Krazy Kat.

I 2016 publiserte 2 av de 75 største norske avisene Knøttene. I 2020 kom Knøttene: Det beste fra 1960–1969, en norsk utgave av en dansk samlebok, oversatt og med forord av Knut Nærum. I Danmark finnes også bøker som samler det beste fra henholdsvis 1950- og 1970-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Robert L. Short: The Gospel according to Peanuts, 1965
  • Robert L. Short: The Parables of Peanuts, 1968
  • David Michaelis: Schulz and Peanuts: A Biography, 2008

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg