Tomasevangeliet, en samling av Jesu ord, angivelig nedtegnet av apostelen Tomas. Tomasevangeliet regnes som en del av de nytestamentlige apokryfer, og inngår ikke den bibelske kanon.

Evangeliet utgjør ingen sammenhengende beretning og forteller ingenting om Jesu liv eller gjerninger. Skriftet er imidlertid blitt en viktig kilde til Jesu ord, da det inneholder nære paralleller til den nytestamentlige overleveringen og inneholder noen originale utsagn som ellers er ukjente. En fullstendig koptisk versjon inngår i Nag Hammadi-funnet, men det finnes også greske fragmenter.

Noen hevder at Tomasevangeliet er like gammelt som de kanoniske evangeliene, andre mener at det er litterært avhengig av dem og en gnostisk versjon fra 2. årh., og andre igjen at det er basert på en alternativ muntlig tradisjon som kan ha hatt sammenheng med Q-kilden (se synoptiske evangelier).

Tomasevangeliet må ikke forveksles med Tomas' Barndomsevangelium, som forteller om mirakler Jesus gjorde som barn. I likhet med Jakobs Protoevangelium, vant Thomasevangeliet stor popularitet og utbredelse og er blitt oversatt til minst 13 språk. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.