Tomasevangeliet
Koptisk nedtegning av Tomasevangeliet fra cirka 350. Fra Nag Hammadi.
Av .

Tomasevangeliet er en samling av sitater tilskrevet Jesus, angivelig skrevet ned av apostelen Tomas. Tomasevangeliet regnes som en del av de nytestamentlige apokryfer, og er ikke en del av Bibelen.

Tomasevangeliet utgjør ingen sammenhengende fortelling og forteller ingenting om Jesu liv eller gjerninger. Teksten er imidlertid blitt en viktig kilde til Jesu ord, da det inneholder nære paralleller til den nytestamentlige overleveringen og inneholder noen originale utsagn som ellers er ukjente. En fullstendig koptisk versjon inngår i Nag Hammadi-funnet, men det finnes også greske fragmenter.

Noen hevder at Tomasevangeliet er like gammelt som de kanoniske evangeliene, andre mener at det er litterært avhengig av dem og en gnostisk versjon fra det andre århundret, og andre igjen at det er basert på en alternativ muntlig tradisjon som kan ha hatt sammenheng med Q-kilden (se synoptiske evangelier).

Tomasevangeliet er ikke det samme som Tomas' barndomsevangelium, som forteller om mirakler Jesus skal ha gjort som barn. I likhet med Jakobs protoevangelium, vant Thomasevangeliet stor popularitet og utbredelse og er blitt oversatt til minst 13 språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg