Thomas De Quincey

Faktaboks

Thomas De Quincey
Uttale
dəkwˈinsi
Født
1785
Død
1859

Artikkelstart

Thomas De Quincey var en britisk essayist. Han begynte tidlig å bruke opium. Han ble kjent med William Wordsworth og Samuel Taylor Coleridge, og flyttet i 1809 til Lake District, der han bodde til han i 1828 slo seg ned i Edinburgh på grunn av sitt medarbeiderskap i tory-tidsskriftet Blackwood's Magazine.

I årene 1821–1824 var De Quincey medarbeider i det liberale London Magazine og skrev blant annet artikkelserien The Confessions of an English Opium Eater (1821), som vakte kolossal oppsikt.

Ellers utgav han bare to bøker: romanen Klosterheim (1832) og The Logic of Political Economy (1844). Hans øvrige forfatterskap består av essays og tidsskriftartikler om de forskjelligste emner. Gjennom Coleridge hadde han fått interesse for tysk filosofi og litteratur, og fikk mye å si for kjennskapet til den i Storbritannia.

De Quinceys stil er retorisk, rytmisk, malerisk og som regel fengslende. Til hans beste og mest kjente essays hører Murder Considered as One of the Fine Arts, Suspiria de Profundis og The English Mail Coach. I de sistnevnte viser han – et halvt århundre før Sigmund Freud – hvordan opplevelser i barndommen nedfelles i drømmesymboler som både kan påvirke personlighetsutviklingen og den litterære skaperevne.

Interessante er også hans Literary Reminiscences (1834–1840) og Autobiographic Sketches (1853) med nærbilder av Wordsworth, Coleridge, Robert Southey og Charles Lamb.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg