Tory er et begrep som i dag blir brukt om det britiske konservative partiet – Conservative Party.

Faktaboks

Uttale
tå:ri
Etymologi
av irsk tóraidhe
Også kjent som
flertall tories

Historie

På 1600-tallet ble tory brukt om irske, katolske opprørere mot det engelske styret. Tory ble i 1679 brukt i det engelske parlamentet som et skjellsord mot dem som motsatte seg at den katolske Jakob 2 skulle utelukkes fra tronfølgen. De ble, fordi de så kongen som et forsvar mot høyadelen, oppfattet som tilhengere av enevelde, i motsetning til de høyadelige whigene, som gikk inn for et konstitusjonelt monarki under deres kontroll. Denne motsetningen forsvant etter 1688. Betegnelsen tory ble da brukt om motstanderne av det høyadeldominerte styret.

Toriene gikk blant annet inn for strenge regler for religionsutøvelse, og at England ikke skulle blande seg inn i europeiske stridigheter. De fikk først og fremst støtte av lavadelen. Georg 3 hentet fra 1760-årene av en del av ministrene sine fra torienes rekker.

Først etter 1784 kan man si at toriene utgjorde et parti, som fra rundt 1830 offisielt ble kalt konservative. Tory-navnet blir ennå brukt om Conservative Party.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg