Faktaboks

Charles Lamb
Uttale
læm
Født
10. februar 1775, London, England
Død
27. desember 1834, Edmonton, Middlesex, England
Charles Lamb i 1798

Charles Lamb var en engelsk dikter og essayist, kjent for Essays of Elia, og for det nære samarbeidet med søsteren Mary Lamb.

Søskenparet

Søskenparet Mary og Charles Lamb

Charles og Mary Lamb er et av de mest kjente søskenpar i litteraturhistorien, og blir oftest nevnt sammen. Mary var i perioder alvorlig psykisk syk, kanskje bipolar, og i et anfall drepte hun moren med en kjøkkenkniv. Da Mary ble erklært utilregnelig i gjerningsøyeblikket, ble broren hennes verge. Han forsvarte storesøsteren som hadde tatt seg av han i oppveksten.

Charles hadde god forståelse for mentale lidelser, siden han selv var innlagt med depresjon etter en kjærlighetssorg som tyveåring.

Det ser ut til at søsknene Lamb hadde felles litterære interesser og likte å arbeide sammen. Deres største suksess var en samling med Shakespeare-gjenfortellinger for barn. Tales from Shakespeare (1807) hadde likevel kun hans navn på tittelbladet da den kom ut. Denne boken har vært umåtelig populær siden, og har aldri vært ute av trykk.

Søsknene skrev et par andre barnebøker, der Charles bidrog med omtrent en tredjedel. Charles gav også ut en barneversjon av Odysséen, The Adventures of Ulysses (1808).

Poet

Lamb arbeidet mye av livet som bokholder i Det østindiske kompani, helt til han pensjonerte seg i 1825. Samtidig skrev han romantiske dikt av lignende type som vennene Samuel Coleridge og William Wordsworth. Det mest leste er «The Old Familiar Faces» (1789) som er skrevet etter familietragedien. Kjent er også diktet «On an Infant Dying as Soon as It Was Born» (1828).

Kritiker

Som kritiker vakte Lamb først oppmerksomhet med antologien Specimens of English Dramatic Poets who Lived about the Time of Shakespeare (1808). Ikke minst på grunn av hans innsiktsfulle kommentarer førte den til en ny begeistring for flere av Elizabeth-tidens nesten glemte dramatikere.

Essayist

Viktigst er imidlertid de essays han under navnet Elia skrev i The London Magazine fra 1820. De ble samlet i 1823 (Essays of Elia) og 1833 (Last Essays of Elia). Han viser seg her som en fin humorist og et elskelig og klokt menneske. Et utvalg kom på norsk i 1958 (Essays, oversatt av Aud Gundersen og Trygve Greiff).

Brev

Søskenparet Lambs brev har stor litterær og biografisk verdi. En samlet utgave av The Letters of Charles and Mary Anne Lamb er utgitt av E. W. Marrs (3 bind, 1975–1978).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Burton, Sarah (2003). A Double Life. A Biography of Charles and Mary Lamb

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg