Talgje steinkyrkje
Talgje steinkirke sett fra vest.
Talgje steinkyrkje
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Talgje (Sør-Talgje) er ei øy i Boknafjorden, Stavanger kommune i Rogaland. Øya er den sørligste i tidligere Finnøy kommune og ligger rett øst for Rennesøy; 4,1 km2 med 279 innbyggere (2022).

Geologi og geografi

På Talgje danner omdannede kambrosiluriske skifere lavt, bølgende landskap med fruktbar forvitringsjord. Her er et betydelig hagebruk; særlig er øya kjent for sin tomatdyrking.

Talgje er forbundet med Finnøy og Rennesøy gjennom Talgjetunnelen på fylkesvei 4624, en sidearm til Finnøytunnelen på fylkesvei 519. Fra sørøstspissen av øya er det bilfergeforbindelse med Tau i Strand kommune.

Historie

På sørøstsiden av øya ligger Talgje kirke, en romansk steinkirke fra ca. 1150. I middelalderen var gården like øst for kirken, tidligere kalt Talga (Tolga), sete for mektige ætter, og på 1200-tallet bodde lendmannen Gaute Erlingsson her.

På 1400-tallet bodde riksråd Olav Nilsson en periode på Talgje. I 1455 ble han under den første dansk-norske Oldenborg-konge Christian 1 drept etter en langvarig konflikt med hanseatene knyttet til deres privilegier i handelen i Norge.

Navnet

Navnet kommer av samme rot som nynorsk tel(g)ja, 'skjære', og kan ha sammenheng med øyas form som ligner på et skjære- eller huggeredskap. Det er også mulig at navnet har sammenheng med at det i tidligere tider har vært steinbrudd på både Søndre og Nordre Talgje.

Kart

Talgje
Talgje
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg