Rennesøy er ei øy i Stavanger kommune, Rogaland, i Boknafjorden, rett nord for Stavanger. Rennesøy har et areal på 40,7 kvadratkilometer og har 2790 innbyggere inkludert den lille øya Brimse i øst (2022).

Rennesøy har et bratt fjellparti i sørøst (Rennesøyhornet og Hodnafjellet, henholdsvis 234 og 225 meter over havet), og er relativt flat og veldyrket i vest. Tettstedet Vikevåg (971 innbyggere i 2021), som var den tidligere Rennesøy kommunes administrasjonssenter, ligger sentralt på sørkysten. Øyas andre tettsted, Østhusvik (676 innbyggere 2021), ligger på østkysten.

Over Rennesøy går E39 som fra 1992 gir fastlandsforbindelse til Stavanger (se Rennfast); dette prosjektet ga dessuten Rennesøy veiforbindelse til øyene Sokn, Bru og Åmøy i sør. Siden 2009 har Rennesøy også hatt veiforbindelse til Finnøy og Talgje i nordøst (se Finnfast).

Vedrørende navnet se Rennesøy, tidligere kommune.

Kart

Rennesøy
Rennesøy
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg